9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 5:31

Marea Britanie critică decizia SUA de retragere a trupelor din Afganistan

spot_img

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson a convocat o reuniune de urgenţă pe tema conflictului din Afganistan, iar ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a criticat decizia fostului preşedinte american Donald Trump de retragere a trupelor SUA din Afganistan, anunță Mediafax.

“Premierul britanic convoacă o reuniune specială a comitetelor guvernamentale pentru a discuta despre situaţia actuală din Afganistan”, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a criticat decizia fostei Administraţii Donald Trump de retragere a trupelor SUA din Afganistan.

“Când au luat Statele Unite decizia, în calitatea de naţiune principală, noi toţi am fost nevoiţi să ne retragem, în contextul configurării trupelor.

Însă, în perioada acordului semnat de Donald Trump cu talibanii, eu am simţit că această abordare era o greşeală.

Noi toţi, întreaga comunitate internaţională, probabil suportăm consecinţele deciziei”, a afirmat Benn Wallace, citat de postul Sky News.

Wallace a avertizat că decizia Administraţiei Donald Trump riscă să transforme Afganistanul într-o bază a terorismului internaţional.

“Nu este momentul corect, nici decizia corectă, deoarece reţeaua Al-Qaida probabil va reveni”, a subliniat Ben Wallace.

În contextul amplificării conflictului din Afganistan, Marea Britanie va retrimite 600 de militari în Kabul, pentru operaţiuni de repatriere a cetăţenilor britanici, potrivit cotidianului The Guardian.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a convocat o reuniune specială cu reprezentanţii statelor NATO pe tema conflictului din Afganistan, în contextul intensificării ofensivei insurgenţilor talibani.

Situaţia de securitate din Afganistan s-a agravat în ultimele zile.

Combatanţii talibani au ocupat 18 dintre cele 34 de capitale provinciale, inclusiv oraşele Kandahar şi Herat, al doilea, respectiv al treilea ca mărime din Afganistan.

Talibanii au intensificat atacurile şi asupra capitalei ţării, Kabul.