28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 13:38
No menu items!

Marea actriță Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani

spot_img

Marea actriță Luminița Gheorgiu a trecut, duminică, hotarul veșniciei, lăsându-ne moștenire, filmele în care și-a pus sufletul cu dragoste și uriaș talent. Luminiţa Gheorghiu a murit duminică, la vârsta de 71 de ani. Actrița, cunoscută din numeroase filme, suferea de mai mulți ani de o maladie care a făcut-o să renunțe la aparițiile publice.

Născută la 1 septembrie 1949 la Bucureşti, actriţa Luminiţa Gheorghiu a jucat până în 2003 pe scena Teatrului Bulandra, dar a avut o carieră extraordinară mai ales în cinematografie.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Cojar, Luminița Gheorghiu a reprezentat încă din anii 90, una din alegerile constante ale producției cinematografice românești. A debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra.
 
Încă din filmul „Moromeții”, în 1987, prezența ei se asociază unor producții esențiale din istoria recentă a cinematografiei românești – „Marfa și banii”, „Moartea domnului Lăzărescu”,  „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, „Nunta mută”, „După dealuri”, „Poziția copilului” – alături de nume emblematice de regizori, Elisabeta Bostan, Lucian Pintilie, Radu Mihăileanu, Cristi Puiu, Cristian Mungiu și Michael Haneke.
 
Filmul „Poziția copilului” a fost premiat cu „Ursul de Aur” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.
Luminița Gheorghiu a fost distinsă cu premiul Asociației Criticilor din LA pentru rolul din „Moartea domnului Lăzărescu”, premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalurile de film TIFF (Cluj), Namur (Belgia), Safi (Maroc), Gopo, UCIN.