4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 1:48
No menu items!

Marș de protest la Moscova, mii de persoane reunite în memoria lui Boris Nemțov

spot_img

Mii de participanţi la marşul organizat în memoria opozantului Boris Nemţov, ucis în noaptea de vineri spre sâmbătă în centrul capitalei ruse, s-au reunit în Piaţa Slavianskaia din centrul Moscovei

moscova miting

Conform agenţia Tass, care citează serviciul de presă al poliţiei, aproximativ 21.000 de persoane au participat la marşul de duminică, în timp ce autorităţile au emis o autorizaţie pentru 50.000 de persoane. Un membru al opoziţiei a afirmat că numărul participanţilor a fost de aproape 50.000 de persoane.

Oamenii au mărşăluit de la staţia de metrou Kitai-Gorod până la podul Bolşoi Moskvoreţki, unde a fost ucis opozantul rus. Participanţii au purtat portrete ale lui Nemţov, steaguri şi bannere. Demonstranţii au vizitat și locul unde a fost comisă crima, care este încercuit de poliţie.

Fostul premier rus Mihail Kasianov, copreşedinte al partidului RPR-Parnas al lui Nemţov, a susţinut un discurs la locul crimei, în care a sugerat ca podul să primească numele Nemţovski, în memoria opozantului rus.

Poliţia a împiedicat un grup de aproximativ zece naţionalişti care purtau steaguri imperiale să se alăture marşului, dar nu a făcut nicio arestare. În schimb, deputatul ucrainean Aleksei Goncearenko, acuzat de Moscova de implicare în violenţele din mai 2014 de la Odesa, a fost reţinut în timp ce voia să participe la această manifestaţie, el urmând să fie deferit Comitetului rus pentru Anchete, potrivit poliţiei capitalei.

Un marş de comemorare, la care au participat 6.000 de persoane, a avut loc şi la Sankt Petersburg, în timp ce manifestaţii mai mici au avut loc în alte oraşe ruseşti. Marşul de comemorare înlocuieşte Marşul Primăverii planificat de opoziţie pentru duminică, dar anulat din cauza morţii lui Nemţov. Cu câteva ore înainte de a fi împușcat, Nemțov ceruse oamenilor, prin intermediul unui post de radio, să participe într-un număr cât mai mare la Marșul Primăverii.

Politicianul a fost împuşcat de câteva ori, vineri, înainte de miezul nopţii, în timp ce se plimba pe podul Bolşoi Moskvoreţki în compania unei femei.