23.1 C
București
duminică, 4 iunie 2023 - 21:01
No menu items!

Marţi, ultima zi în care candidaţii se pot înscrie oficial în cursa electorală

spot_img

Candidaţii care aspiră la un fotoliu de parlamentar mai au la dispoziţie o singură zi pentru a se înscrie oficial în cursa electorală, termenul limită de depunere a candidaturilor la birourile electorale de circumscripţie sau la Biroul Electoral Central fiind 30 octombrie.
Fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale va depune la biroul electoral de circumscripţie patru exemplare originale ale listei candidaţilor pentru respectiva circumscripţie, patru fotocopii ale actului de identitate al fiecărui candidat, un exemplar original şi trei fotocopii ale dovezilor constituirii depozitelor bancare, pentru fiecare candidat – cinci salarii minime brute pe ţară în contul deschis de Autoritatea Electorală Permanentă. De asemenea, trebuie depuse patru exemplare originale ale declaraţiilor de acceptare a candidaturii, patru exemplare originale ale declaraţiilor de avere şi de interese ale candidaţilor, pentru fiecare candidat, şi patru exemplare ale declaraţiilor de a partenenţă sau neapartenenţă la securitate ca poliţie politică ale fiecărui candidat născut înainte de 1 ianuarie 1976.

Candidaturile în mai multe colegii uninominale atât pentru funcţia de deputat, cât şi pentru cea de senator sunt nule de drept. Prin excepţie, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune aceeaşi candidatură pentru Camera Deputaţilor în mai multe colegii uninominale. O organizaţie a unei minorităţi naţionale poate propune acelaşi candidat pentru mai multe colegii uninominale aparţinând diferitelor circumscripţii electorale, numai în condiţiile în care propune un singur candidat la nivel naţional şi doar pentru alegerea Camerei Deputaţilor.

În perioada 31 octombrie – 7 noiembrie birourile electorale de circumscripţie trebuie să transmită BEC tabelele cu candidaţii.  Potrivit BEC, cel mai târziu la data de 7 noiembrie candidaturile vor rămâne definitive. În termen de trei zile de la rămânerea definitivă a candidaturilor, cel mai târziu la data de 10 noiembrie, se va stabili ordinea în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinul de vot. Campania electorală începe pe 9 noiembrie şi se încheie pe 8 decembrie, la ora 7,00.  Urnele se vor deschide duminică, 9 decembrie, la ora 7,00 şi se vor închide la orel 21,00. (A.M)

foto: mediafax