16.9 C
București
marți, 28 septembrie 2021 - 5:20

MApN vrea să înființeze un Centru naţional de psihologie operaţională, cu asistența Canadei

spot_img

Ministrul Apărării Mihai Fifor i-a transmis miercuri ambasadorului Canadei la Bucureşti, Kevin Hamilton, interesul părţii române pentru înfiinţarea unui Centru naţional de psihologie operaţională şi o viitoare colaborare româno-canadiană pe acest subiect.

Potrivit unui comunicat al MApN, un subiect important pe agenda întâlnirii dintre cei doi oficiali l-a reprezentat întărirea cooperării între cele două armate în domeniul medicinei militare şi asistenţei psihologice, inclusiv în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului de cercetare, gestionare a riscului, diagnosticare şi tratament specifice afecţiunilor de stres post-traumatic.

“În context, ministrul Apărării Naţionale a exprimat interesul părţii române pentru înfiinţarea unui Centru naţional de psihologie operaţională şi o viitoare colaborare româno-canadiană pe acest subiect. În perioada următoare, o delegaţie formată din reprezentanţi ai MApN se va deplasa în Canada pentru un schimb de experienţă în acest domeniu”, precizează sursa citată.

Totodată, agenda de discuţii s-a concentrat pe evoluţia cooperării în domeniul apărării şi perspectivele favorabile pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor militare, atât în format bilateral, cât şi în cadrul iniţiativelor derulate la nivel NATO.

“Ministrul Mihai Fifor a adresat mulţumiri pentru contribuţia substanţială a Canadei la iniţiativele aliate implementate pe teritoriul ţării noastre şi în regiunea Mării Negre, precum şi pentru participarea Forţelor Armate Canadiene la exerciţiile multinaţionale în vederea întăririi interoperabilităţii aliate”, se mai arată în comunicat.

Fifor a adus în spațiul public ideea unui astfel de centru luna trecută, ca urmare a unui asasinat comis de un subofițer al Armatei. Pe 23 ianuarie, plutonierul Florin Oprea, în vârstă de 35 de ani, și-a urmărit concubina până la un coafor din localitatea Titu, a intrat după ea și a  înjunghiat-o. Oprea a participat la o misiune în Afganistan și există posibilitatea să fie afectat de sindromul stresului post-traumatic.

Miercuri, ministrul apărării, Mihai Fifor, a anunțat că Ministerul Apărării Naţionale va construi un centru de recuperare pentru militarii care revin din teatre de operaţii şi are în derulare un proiect cu armata canadiană pentru realizarea unui centru naţional de psihologie operaţională, care va fi implementat în acest an.

T.S.