16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 3:13
No menu items!

MApN trimite echipe pentru decontaminare în blocul groazei din Timișoara

spot_img

O echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale este așteptată, joi, la Timişoara, pentru a face verificări suplimentare cu echipamente specializate în blocurile de garsoniere unde s-a făcut dezinsecţie şi deratizare cu substanţa toxică Delicia – Gastoxin.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timişoara a făcut acest anunț după ce, miercuri, a permis locatarilor să intre pentru scurtă vreme în locuințe.

”În urma rezultatelor obţinute după aceste verificări, în cursul dimineţii zilei de 21.11.2019 se va efectua o acţiune de neutralizare, decontaminare şi igienizare a acestor spaţii, pentru a înlătura orice sursă care ar putea pune în pericol sănătatea pupulației. La finalizarea acestor acţiuni, se va permite accesul total al locatarilor în imobilele blocuri de locuinţe de la adresele Mioriţa nr. 4 şi Vaida Voievod nr.1”, au transmis autorităţile din Timişoara, conform news.ro.

Deocamdată, acestea nu au specificat exact în ce vor consta acţiunile de neutralizare, decontaminare şi igienizare, decizia urmând a fi luată de specialiştii DSP.

Inspecţia Sanitară de Stat a luat probe din imobilele unde a fost folosit insecticidul și aceasta urmează să fie analizate într-un laborator de toxicologie, pentru a se determina dacă mai există în aer fosfina, substanţa letală care se prpesupune că a provocat decesul celor doi copii și a tinerei de 29 de ani, precum și îmbolnăvirea altor câteva zeci. 

Potrivit Ministerului Sănătăţii, insecticidul respectiv este certificat pentru a fi folosit „strict în interiorul silozurilor goale, al celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanşe la gaze (închise/sigilate, libere)”, fiind interzisă folosirea în spaţii de locuit.

43 de persoane, dintre care 32 copii, se mai aflau internate în spital miercuri seară.