15.6 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 0:39
No menu items!

MApN confirmă: O dronă rusească a căzut pe teritoriul României. Ce spunea Iohannis cu doar o zi în urmă

spot_img

Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că a fost verificată o zonă foarte mare și confirmă că s-au găsit bucăți care ar putea fi dintr-o dronă, însă nu reprezintă o amenințare pentru populație.

Potrivit Antena 3 CNN, mai multe bucăţi dintr-o dronă folosită de Rusia pentru atacurile asupra unor ţinte din Ucraina au fost găsite în România.

Descoperirea a fost făcută în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina, după atacurile rusești repetate, inclusiv noaptea trecută, asupra porturilor de la Dunăre ale Ucrainei.

La faţa locului s-au deplasat, astăzi, echipe ale MApN, inclusiv ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, pentru a căuta resturile dronei prăbuşite.

„Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public şi confirm că s-au găsit bucăţi care ar putea fi o dronă”, a declarat ministrul Apărării în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

Iohannis: Nu a existat nicio piesă 

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări, ieri, la Cincu, că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.

”Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijoraţi fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească”, a spus preşedintele.

Şeful statului a mai spus că a fost informat de ministrul Apărării privind astfel de atacuri.

”Am avut chiar astăzi (marți-n.r.) atacuri care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră. Deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerţi, suntem, alerţi şi suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi. Pot să spun ce am mai spus, România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din istoria noastră”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, declarase luni că una dintre dronele folosite de ruşi în atacul din cursul nopţii asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail ar fi căzut pe teritoriul României.

Și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a infirmat atunci ”în mod categoric informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României”.

El a afirmat că Ministerul Apărării a monitorizat situaţia şi că ”în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.

Şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, susţinea însă că are dovezi fotografice şi a sugerat că România ezită să recunoască din prudenţă şi din dorinţa de a nu escalada, pentru că altfel, ar trebui să dea un răspuns Moscovei.

                                                                                                                 Adina Silav