26.8 C
București
marți, 3 august 2021 - 14:07

Manning, achitat de acuzaţia că a ajutat inamicul, dar vinovat de spionaj

spot_img

Militarul american Bradley Manning, acuzat de cea mai importantă scurgere de informaţii din istoria Statelor Unite ale Americii (SUA), a fost găsit vinovat, marţi, de încălcarea legislaţiei cu privire la spionaj, dar nu şi de ajutarea inamicului, care era cea mai gravă acuzaţie care i s-a adus după ce a furnizat zeci de mii de documente clasificate site-ului WikiLeaks, precizează agenţiile internaţionale de presă.

Manning, în vârstă de 25 de ani, a fost găsit vinovat de 20 de capete de acuzare.

Judecătoarea militară Denise Lind a anunţat verdictul marţi la ora locală 13.00 (17.00 GMT), la Fort Meade /Maryland, lângă Washington/. Avocatul lui Bradley Manning, David Coombs, solicitase achitarea clientului său în ce priveşte acuzaţiile de spionaj, fraudă informatică şi „ajutare a inamicului”, argumentând că Manning nu este un trădător, după cum susţinea acuzarea, ci un „tânăr naiv, bine intenţionat”, care a fost şocat de ce a văzut în Irak şi spera să declanșeze o dezbatere publică în materie de politică externă.

Tânărul a recunoscut că a furnizat WikiLeaks circa 700.000 de documente militare şi diplomatice clasificate, care au fost publicate ulterior pe internet de Julian Assange, însă a pledat nevinovat pentru alte capete de acuzare, printre care cel mai grav, de a fi ajutat cu bună ştiinţă organizaţia teroristă Al Qaida.

Pe lângă acuzaţia de spionaj, Manning a fost găsit vinovat şi în cazul a cinci capete de acuzare privind furt de documente. Fostul analist militar riscă o condamnare la peste 100 de ani de îănchisoare, iar procedurile de stabilire a sentinţei vor începe miercuri.

C.I.