18.8 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 9:56
No menu items!

Manipulările electorale online, măsuri de contracarare de la Comisia Europeană

spot_img

Comisia Europeană va emite noi reglementări pentru giganții internetului împotriva manipulărilor electorale online. Măsurile vin ca urmare a campaniilor de dezinformare și a tentativelor de manipulare constatate recent, la alegerile pentru Parlamentul European, transmite AFP.

Comisarul european pentru securitate, Julian King, a declarat pentru ediţia duminicală a cotidianului Die Welt, că măsurile suplimentare sunt necesare „atât din partea statelor membre, cât mai ales a platformelor Facebook, Google şi Twitter”. De altfel, subiectul manipulării pe internet va fi pe agenda viitorului summit UE, care va avea loc peste două săptămâni.

Pe baza unui raport recent al Institutului pentru Dialogul Strategic (ISD), King s-a declarat preocupat de faptul că noi actori online au profitat de lipsa cadrului legal pe internet pentru a încerca să influenţeze scrutinul. De exemplu, în Spania a fost descoperită o reţea coordonată de conturi de Twitter care, „cu ajutorul unei combinaţii de ”boţi” (programe informatice care trimit automat mesaje) şi de conturi false, a reuşit ca mesajele anti-islam să fie printre cele cu cele mai multe share-uri, pentru a creşte sprijinul în favoarea partidului de extremă dreapta Vox”, a precizat comisarul european pentru securitate.

Situaţii similare au fost constatate şi în alte ţări, comisarul King citând mai ales cazurile Austriei, Letoniei, Italiei, Franţei, Marii Britanii, dar și al României.

E.S.