16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 5:49
No menu items!

Manifestanţii thailandezi se declară pregătitţi să formeze propriul guvern după demiterea premierului

spot_img

proteste thailanda

Manifestanţii thailandezi au anunţat joi că sunt pregătiţi să formeze un guvern, considerând „ilegitim” Guvernul interimar care conduce ţara după demiterea premierului Yingluck Shinawatra, relatează France Presse.

„Mâine vom lua măsuri pentru a desemna un nou guvern”, a anunțat pentru agenția franceză de presă Akanat Promphan, purtător de cuvânt al protestatarilor. Premierul interimar Niwattumrong Boonsongpaisan, numit miercuri, „nu are nicio legitimate”, a asigurat el, cu toate că și cadrul legal este respectat în cazul acestui guvern interimar.

Potrivit AFP, este vorba de un membru al „clanului Shinawatra”, apropiat al fostului premier Thaksin Shinawatra, fratele mai mare al lui Yingluck și principalul motiv de indignare al manifestanților antiguvernamentali. Șefa executivului a fost demisă miercuri de Curtea Constituțională după ce s-a confruntat cu șase luni de proteste și presiuni publice.

„Scopul va fi de a alege un guvern care să reprezinte poporul”, a asigurat purtătorul de cuvânt, fidel ideii unui „consiliu popular”, neales.

Anunțarea listei acestui „guvern” disident va fi făcută cu ocazia unei mari zile de acțiune vineri, promovată ca fiind decisivă de manifestanți. Sfidarea manifestanților față de sistemul democratic și dorința acestora de a amâna alegerile suscită îndoieli cu privire la aspirațiile lor democratice. Ei sunt sprijiniți de elitele apropiate de familia regală, care văd în „clanul Shinawatra”, ce a câștigat toate alegerile legislative începând din 2001, o amenințare la adresa monarhiei, în condițiile în care actualul rege are 86 de ani.

Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa pe fondul protestelor care au avut loc în ultima perioadă în Thailanda.

C.A.