19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 9:39
No menu items!

Manifestații în Egipt: Cel puțin 49 de morți şi 247 de răniţi

spot_img

Consiliul de Securitate al ONU cere încetarea violenţelor în Egipt

Cel puțin 49 de persoane au murit în ultimele 24 de ore în Egipt, unde susţinători ai puterii şi opozanţi, în majoritate islamiști au ieșit sâmbătă în stradă pentru a marca trei ani de la revolta din 2011 în urma căreia a fost înlăturat regimul președintelui Hosni Mubarak. Alte 247 de persoane au fost rănite în cursul protestelor, potrivit bilanțului anunțat duminică de Ministerul Sănătății, transmit AFP și Reuters.

Ministerul de Interne egiptean a anunţat că 1.079 de persoane au fost arestate în cursul unor marşuri, în contextul în care noile autorităţi reprimă de şapte luni orice manifestaţie a opoziţiei, după ce armata l-a destituit pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi.

Din 3 iulie 2013, peste o mie de manifestanți pro-Morsi au fost uciși de soldați și polițiști sau de susținători ai noilor autorități instalate de armată.

Manifestațiile opoziției desfășurate sâmbătă de la Cairo, care au reunit în premieră sute de opozanți atât susținători ai lui Morsi cât și militanți progresiști, au fost dispersate violent de poliție, cu tiruri de grenade lacrimogene şi flinte. Alte câteva mii de manifestanți partizani ai actualului regim s-au reunit la apelul guvernului în Piața Tahrir, simbolul revoltei din 2011.

Noi confruntări au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminicăîn mai multe provincii din țară între adepți și opozanți ai noilor autorități și forțele de securitate.

C.A.