16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 15:53

Mango, regele fructelor

spot_img

Mango, regele fructelor

Aşa cum este mărul pentru Europa şi America de Nord, la fel este mango pentru ţările tropicale. Sursă vitală de hrană la tropice, mango este bogat în nutrienţi, fibre, antioxidanţi, vitaminele A, C, E, B6 şi K, cupru, potasiu, aminoacizi, Omega 3 şi 6, zinc, pectine şi amidon.

Fructul verde este folosit antiscorbutic, iar, însoţit de sare şi miere, tratează indigestii, dizenterie, dispepsii şi alte probleme gastro-intestinale. Ameliorează afecţiuni ale bilei, întăreşte secreţia intestinală şi ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, energizează, redă pofta de mâncare, întăreşte muşchiul inimii, ajută în cazul “orbirii nocturne”, contra mâncărimilor şi uscăciunii ochilor. Coaja este bun stimulent tonic, iar frunzele sunt folositoare în diabet.

Proaspăt, conservat, nectar, compot, uscat, jeleu, îngheţată, gem sau condiment, mango este utilizat în toată lumea, având un real succes şi multiple beneficii pentru sănătate. Mango ajută la curăţarea porilor înfundaţi, care cauzează acneea.

Nivelul mare de fibre solubile, pectina şi vitamina C ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge. Mango este util pentru copiii cu probleme de concentrare şi memorie, stimulându-le.

Mango este foarte bogat în fier, aşadar este recomandat persoanele care suferă de anemie. Femeile aflate la menopauză şi femeile însărcinate pot consuma cu încredere mango, întrucât organismul are nevoie de fier şi calciu.

Roxana Mera