3.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023 - 2:44
No menu items!

Manevre ruseşti în Marea Japoniei, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Japonia

spot_img

Submarinele ruseşti au lansat rachete în cadrul unui exerciţiu în Marea Japoniei, a anunţat Ministerul rus al Apărării, joi, pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Tokyo din cauza războiului din Ucraina, relatează Le Figaro.

„Submarinele Flotei Pacificului au lansat rachete de croazieră de tip «Kalibr» asupra unor nave inamice false”, a precizat ministerul rus într-un comunicat.

La aceste manevre au participat mai mult de 15 nave, inclusiv două submarine, Petropavlovsk-Kamchatsky şi Volkhov, care ”au lansat rachete de croazieră din Marea Japoniei” şi ”au atins cu succes ţinta”, se mai menţionează în comunicat.

De asemenea, ministerul rus a publicat un videoclip care arată rachete propulsate din apă şi care se ridică spre cer, lăsând urme de fum gri în urma lor, în timp ce marinarii comunică prin radio.

Manevrele au loc pe fondul unor tensiuni sporite între Rusia şi Japonia, care a anunţat un embargo asupra cărbunelui rusesc ca răspuns la intervenţia militară a Moscovei în Ucraina.

Japonia, un aliat apropiat al Statelor Unite, are o relaţie complexă cu Rusia, deoarece nu a semnat un tratat de pace cu Moscova după cel de-al Doilea Război Mondial din cauza unei dispute cu privire la patru insule mici din Arhipelagul Kurile. Insulele au fost ocupate de armata sovietică în ultimele zile ale conflictului şi nu au mai fost restituite Japoniei, care le numeşte ”Teritoriile de Nord”.

                                                                                                                  Adina Silav