Managerul unei companii auto a câștigat anul trecut 10 milioane de dolari, din salariu și bonusuri

Unul dintre cei mai bine plătiți CEO din lume, din industria auto, este Carlos Ghosn, directorul general al Nissan Motor Co. În anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie 2013, valoarea bonusurilor și a salariului său s-au ridicat la 988 milioane de yeni (10,1 milioane de dolari), în creștere cu 0,1% față de anul precedent.

Prin comparație, susțin Bloomberg și Reuters,veniturile salariale ale presedintelui Toyota, Akio Toyoda, au urcat  cu 35%, la 184 milioane de yeni (1,9 milioane de dolari), în timp ce compensația șefului Ford, Alan Mulally, s-a ridicat anul trecut la 21 milioane de dolari, iar a directorului Volkswagen, Martin Winterkorn, la 19 milioane de dolari.

Carlos Ghosn care este și șeful Renault, conduce din 2011 cel de-al doilea mare producator auto din Japonia, Nissan, care vinde mai multe vehicule în China decât rivalele Toyota sau Honda Motor. Nissan a raportat cea mai mică creștere a profitului în rândul producatorilor auto niponi în anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie 2013, în urma disputelor teritoriale dintre primele două economii asiatice. De asemenea, vânzările din SUA ale modelului Altima au fost sub așteptari.

Profitul net al Nissan a crescut, în anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie 2013, cu 0,3%, la 242,4 miliarde de yeni, cu 64% mai mic decat profitul Toyota.

Pentru acest an Nissan estimează o creștere de 23% a profitului, la 420 miliarde de yeni, datorită aprecierii yenului. Renault deține în prezent 43,4% din acțiunile Nissan, care la rândul său deține 15% din acțiunile Renault. De la fuziunea lor, în 1999, cei doi parteneri derulează o serie de achiziții comune pentru a reduce costurile.

Ștefan Tănăsescu

NICIUN COMENTARIU