19.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 16:38

Managerii români se așteaptă la creșterea activității, dar și a prețurilor. Numărul de salariați, constant

spot_img

Managerii români se așteaptă la creșterea activității, dar și a prețurilor. Numărul de salariați, constant

Pentru perioada aprilie-iunie 2013, managerii societăților comerciale estimează o creștere a activității în industria prelucrătoare, construcții și comerț și o creștere mai moderată în servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Astfel, în industrie, managerii se așteaptă la creșteri mai mari ale producției în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a produselor din tutun, a băuturilor și a altor produse din minerale nemetalice. Pentru prețurile produselor industriale, se preconizează o creștere moderată a acestora în următoarele trei luni.

Și în activitatea de construcții se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creștere a producției și a stocului de contracte și comenzi. În privința numărului de salariați, acesta va rămâne constant, la fel ca în toate activitățile economice. Însă prețurile lucrărilor de construcții este de așteptat să crească moderat.

Managerii companiilor mai estimează și o creștere a consumului în perioada aprilie-iunie, pe baza unui avans al comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale. Angajatorii prognozează însă o relativă stabilitate a numărului de salariați. Prețurle de vânzare cu amănuntul vor crește moderat.

La capitolul servicii, cererea va crește moderat, la fel și prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor. La polul opus, numărul de salariați va avea o relativă stabilitate.

Cosmina Croitoru