5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 9:05

Managerii companiilor se așteaptă la o creștere a prețurilor în construcții și comerț

spot_img

Managerii companiilor se așteaptă la o creștere a prețurilor în construcții și comerț

Managerii companiilor din România, chestionați de Institutul Național de Statistică (INS), anticipează pentru perioada mai – iulie 2013 o creștere a activității în construcții și comerț, și un avans mai moderat în industria prelucrătoare și servicii în raport cu cele trei luni anterioare. Aceiați manageri se așteaptă la creșteri de prețuri în primele două sectoare.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei. În ceea ce priveşte estimarea acesteia, pentru unele activităţi se va înregistra o tendinţă de creştere, respectiv în fabricarea băuturilor şi a produselor din cauciuc şi mase plastice. Pentru fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului tendinţa este de creştere accentuată.

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează stabilitate relativă a acestora în următoarele trei luni. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate.

Potrivit estimărilor din luna mai 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi. Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora.

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au anticipat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va crește.

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în comerț. Managerii societăţilor comerciale mai estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor crește în următoarea perioadă.

Conform estimărilor din luna mai 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată. În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi. Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă  stabilitate.

Cosmina Croitoru