2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 8:35
No menu items!

Managerii companiilor estimează stagnarea activităţii în industrie, comerţ şi servicii, scăderi în construcții

spot_img

Prognoza pe următoarele trei luni reprezintă o percepție asupra tendinței

constructii

Managerii companiilor estimează pentru perioada noiembrie 2014 – ianuarie 2015 stagnarea activităţii în industrie, comerţ şi servicii şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform anchetei de conjunctură publicate de Institutului Național de Statistică.

Indicatorul sold conjunctural, stabilit prin interviuri în luna noiembrie, indică percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, și nu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

În industria prelucrătoare se preconizează pentru următoarele trei luni o stagnare a volumului producţiei și a numărului de salariați (sold conjunctural 0%).

”Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -35%). Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -24%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -31%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -3%)”, se arată într-un comunicat al INS.

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +0%). Angajatorii prognozează creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +8%).

La capitolul servicii, cifra de afaceri va fi relativ stabilă în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%), cu o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).