10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 9:52

Managerii companiilor anticipează un avans al industriei și o scădere în comerț și construcții

spot_img

manageri

Managerii societăților comerciale estimează, pentru perioada septembrie – noiembrie, o creștere moderată în industria prelucrătoare, o relativă stabilitate în servicii, dar și scăderea activității în comerț și, una ceva mai accentuată, în construcții. Această evoluție este raportată la cele trei luni anterioare.

”În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei”, arată Institutul Național de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

În privința prețurilor și a numărului de salariați, aici se estimează o relativă stabilitate.

”Potrivit estimărilor din luna septembrie 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei şi a numărului de salariaţi. Managerii estimează scădere moderată a stocului de contracte şi comenzi”, mai arată INS.

Cererea de servicii va fi relativ stabilă în următoarele trei luni, deși este așteptată o scădere moderată a numărului de salariați.

Pe de altă parte, în comerțul cu amănuntul, managerii estimează o scădere moderată a activității și a vânzărilor de mărfuri, în timp ce prețurile de vânzare cu amănuntul ar putea crește ușor.

Cosmina Croitoru