3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 22:15
No menu items!

Mamele vor putea obţine alte venituri, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului

spot_img

Un proiect inițiat de Ministerul Muncii va legifera că mamele vor putea obține venituri de până la 1.500 de lei anual, muncind de acasă, în concediul pentru creșterea copilului

mama_shutterstock

Mamele vor putea obţine, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului, venituri de până la 1.500 de lei anual, muncind de acasă. Peste 12.000 de femei care au făcut acest lucru şi ar trebui să restituie indemnizaţia vor fi aministiate fiscal, a anunţat vineri ministrul muncii, Rovana Plumb.

Ministrul muncii a mai declarat că, în urma unei decizii a Curţii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, s-a stabilit că 12.460 de mame au încasat venituri suplimentare – pe lângă indemnizația de creștere a copilului –  în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit că mamele respective trebuie să returneze indemnizaţiile încasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.

Cele 12.460 de persoane care ar trebui să returneze indemnizaţiile vor fi amnistiate fiscal, potrivit unei propuneri de act normativ, iniţiată de Ministerul Muncii, aree va fi supusă aprobării în şedinţa de Guvern din 20 august.

Ministrul muncii a mai spus că această măsură nu afectează bugetul de stat aprobat pentru 2014.

Rovana Plumb a adăugat că Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, astfel încât orice părinte care va beneficia de indemnizaţie să poată să obţină şi alte venituri, muncind de acasă. Plafonul propus pentru aceste venituri este de aproximativ 1.500 de lei pe an, respectiv trei indicatori sociali de referinţă.

R.D.