11.2 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 21:11

Mamele și femeile însărcinate, noi DREPTURI începând de joi

spot_img

Noile măsuri de protecţie socială sunt destinate tuturor femeilor însărcinate şi mamelor (lăuze sau care alăptează) care lucrează

mama_shutterstock

La locul de muncă, atât gravidele, cât şi mamele pot beneficia, începând de joi, de un nou set de măsuri de protecţie socială, în baza legii.

Recent, parlamentarii au introdus anumite modificări la cadrul legislativ privind protecţia maternităţii la locurile de muncă. În acest sens, salariatele trebuie să obţină un document de la medicul de familie şi să informeze angajatorul cu privire la starea lor.

Noul set de măsuri de protecţie socială este destinat tuturor femeilor însărcinate şi mamelor (lăuze sau care alăptează) care lucrează la un angajator.

Astfel, pentru aceste femei, condiţiile şi programul de muncă vor fi schimbate fără a afecta salariul. De asemenea, persoanele aflate în concediul de risc maternal au dreptul şi la o indemnizaţie. Aceasta este suportată integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi are un cuantum de 75% din media veniturilor aferente ultimelor şase luni.

R.D.