4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 4:28
No menu items!

Majoritatea firmelor se plâng de întârzieri la plata facturilor şi de scăderea cererii interne

spot_img

Majoritatea firmelor se plâng de întârzieri la plata facturilor şi de scăderea cererii interne

Aproximativ 40% dintre antreprenori consideră că întârzierea la încasarea facturilor reprezintă una dintre principalele dificultăţi cu care se confruntă, în timp ce aproape 39% acuză scăderea cererii interne, reiese dintr-un sondaj BCR.

Totodată, aproape 16% dintre antreprenori acuză accesul dificil la credite. Per ansamblu, aproximativ 28% dintre oamenii de afaceri consideră că business-ul a crescut în 2012, 40% că a rămas constant, iar 25% spun că afacerile lor s-au redus.

Aproximativ 3% dintre antreprenorii care au răspuns în cadrul sondajului au declarat că au început afacerea în anul 2012.

Veniturile fiscale în bugetul general consolidat au scăzut cu 1,2% în primele două luni ale acestui an, cea mai mare contribuție la această scădere având-o încasările din impozitul pe profit, care s-au prăbușit cu peste 77% față de perioada similară a anului trecut.

Cu alte cuvinte, încasările din impozitul pe profit au scăzut de aproape cinci ori față de primele două luni ale anului trecut. Astfel, veniturile vărsate din profitul companiilor private s-au ridicat la numai 365 de milioane de lei la 28 februarie 2013, față de 1,6 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2012.

De la 1 ianuarie 2013, Guvernul a introdus noul sistem de plată a TVA la încasare, pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro anual. Experţii în fiscalitate spun că măsura a dus la complicarea procesului de verificare şi ţinere a evidenţei contabile.

Cosmina Croitoru