9.4 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 5:49

Majoritatea britanicilor vor să iasă din Uniunea Europeană (sondaj)

spot_img

Numărul britanicilor care vor ca ţara lor să iasă din Uniunea Europeană (UE) a depăşit cu patru puncte procentuale numărul celor care vor să rămână. Aceasta este concluzia unui sondaj online realizat de institutul ORB pentru cotidianul “The Independent”.

Astfel, potrivit cercetării, proporţia britanicilor anti-UE a crescut la 52%, faţă de 48% – în luna ianuarie, se arată în studiul realizat în 24 şi 25 februarie, pe un eşantion de 2.014 adulţi din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor.

În paralel, proporţia celor care vor ca Regatul Unit să rămână parte a blocului comunitar a scăzut de la 52% la 48%. „Faţă de luna trecută, am constatat o înclinare a opiniei publice către Brexit”, a explicat directorul ORB International, Johnny Heald.

Primarul Londrei, Boris Johnson, l-a sfidat săptămâna trecută pe premierul David Cameron şi a anunţat că va face campanie pentru ieşirea din UE, dar 60% dintre cei care au răspuns la chestionarul ORB au declarat că nu au fost influenţaţi de decizia edilului. În cazul a 26%, decizia lui Boris Johnson i-a făcut mai dispuşi să voteze pentru ieşirea din UE.

Sondajul mai arată că jumătate dintre britanicii intervievaţi au fost de acord că economia este un factor mai important decât migraţia în decizia de vot.

Britanicii sunt chemaţi la urne, pe 23 iunie, pentru a decide dacă ţara lor va rămâne în UE.

R.D.