18.2 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021 - 21:04

Majorarea alocaţiilor copiilor, subiect de scandal în coaliția de guvernare

spot_img

Coaliţia de guvernare este din nou în impas. Noul scandal este legat de majorarea cu 20 de procente a alocaţiilor începând cu data de 1 iunie 2021.

Premierul Florin Cîţu nu doreşte creşterea alocaţiilor copiilor începând cu data de 1 iunie 2021, în timp ce USR PLUS vrea majorarea acestora cu 20 la sută.

De altfel, premierul Florin Cîţu a anunţat, încă de la finele anului trecut că Guvernul a luat o decizie în privința majorării alocațiilor cu doar 20 de procente, în loc de 40, cum prevede ordonanța adoptată de Guvernul Orban. Banii pentru majorarea de 40% nu au fost cuprinşi în bugetul anului 2021, conform prim-ministrului.

„Pe construcția bugetară pe care noi o luăm în calcul în 2021, creșterea alocațiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustenabil”, spunea premierul Florin Cîţu, în decembrie 2020. Acum, premierul s-a răzgândit și nu mai vrea nici majorarea de 20 de procente de anul acesta.

De aceea, în coaliție sunt discuții aprinse între PNL și USR, deoarece cei de la USR își doresc o majorare a alocațiilor.

Senatul a adoptat, la finalul anului trecut, cu amendamente, OUG 123/2020 care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor de stat pentru copii, ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis. În prezent, cererea de reexaminare a ordonanţei se află la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.