17.9 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 19:47

Mâine începe UNTOLD 2021. Un elicopter va survola zona. Secție de poliție în cadrul festivalului

spot_img

Organizatorii și autoritățile au anunțat un amplu plan de măsuri astfel încât festivalul UNTOLD să fie, spun ei, ”cel mai sigur loc public din România”.

Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a festivalului, zilnic, aproape 1.000 de jandarmi şi poliţişti, pompieri, medici, voluntari SMURD, peste 600 de agenţi ai firmei de pază şi 75 de poliţişti locali, vor fi implicaţi în asigurarea siguranţei şi protecţiei participanţilor şi acordarea asistenţei medicale de primă urgenţă.

Astfel, forţele de ordine vor fi prezente în zona desfăşurării evenimentului pentru prevenirea oricăror incidente, vor institui elemente de prefiltrare şi temporizare pe traseele de afluire şi defluire a participanţilor, precum şi echipaje de intervenţie în zonele aglomerate, a gărilor, aeroportului, pe traseele mijloacelor de transport în comun, în zonele de cazare a turiştilor români şi străini, precum şi pentru monitorizarea şi fluidizarea traficului rutier şi pietonal.

Cei aproximativ 400 de jandarmi participanţi la misiune, cu câini de serviciu şi mijloace tehnice din dotare, vor acţiona zilnic în scop preventiv şi descurajator, având elemente de dispozitiv în tot perimetrul festivalului, prin posturi, patrule şi rezerve de intervenţie antiteroriste, precum şi pentru restabilirea ordinii publice la nevoie, pentru supravegherea accesului, verificarea respectării regulilor de comportament şi a măsurilor de protecţie sanitară specifice, precum şi gestionarea operativă a oricăror fapte antisociale constatate.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, au fost dispuse măsuri suplimentare, pentru siguranţa participanţilor la festival.

Zilnic, vor acţiona peste 350 de poliţişti de ordine publică, rutieră, acţiuni speciale, investigaţii criminale, criminalişti, precum şi din cadrul altor structuri, pentru prevenirea incidentelor şi luarea măsurilor care se impun.

Alături de aceştia, vor acţiona şi poliţişti din cadrul eşaloanelor superioare, precum şi din cadrul altor inspectorate de poliţie judeţene.

Un elicopter va survola zona

De asemenea, pe timpul desfăşurării festivalului, un echipaj al Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, cu un elicopter tip IAR-316 va survola zona cu misiunea de a monitoriza şi transmite în timp real datele necesare pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.

Din punct de vedere operativ, personalul din Centrul Operaţional, cât şi cel pe linie de comunicaţii aeronautice din Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca vor asigura suportul tehnic al aeronavei pe timpul festivalului.

Secție de poliție la festival

În incinta festivalului, va fi amenajată o mini – secţie de poliţie, pentru gestionarea eficientă a sesizărilor şi pentru a interveni prompt în orice situaţie.

Totodată, poliţiştii de prevenire vor fi şi ei prezenţi, venind în întâmpinarea participanţilor cu recomandări şi experimente inedite. Iar, câinii specializaţi în detectarea substanţelor explozive vor sprijini poliţiştii în efectuarea controalelor pirotehnice, pe întregul areal al festivalului.

Salvatorii sunt la datorie

În fiecare zi a festivalului, peste 130 de salvatori ISU şi UPU-SMURD vor fi în măsură să intervină în caz de nevoie. Astfel, asistenţa medicală de urgenţă, operaţiunile de evacuare a persoanelor, stingerea incendiilor şi acordarea primului ajutor calificat va fi asigurată de medici şi asistenţi din cadrul UPU-SMURD Cluj, ofiţeri şi subofiţeri ISU Cluj, precum şi voluntari ai celor două structuri.

Vor fi operaţionalizate în perimetrul festivalului, patru puncte medicale avansate pentru acordarea primului-ajutor calificat şi asistenţei medicale de urgenţă, iar echipaje mixte de pompieri şi paramedici vor patrula în permanenţă în întreaga zonă de desfăşurare a festivalului.

Patru ambulanţe SMURD, patru autospeciale pentru transportul personal şi victime multiple, trei autospeciale de stins incendii cu apă şi spumă, o autospecială cu modul de descarcerare, o autospecială punct de comandă mobil şi o autospecială CBRN vor fi în permanenţă în perimetrul festivalului pentru a asigura prima intervenţie în caz de necesitate.

Centre de testare

UNTOLD a pus la dispoziția celor care nu sunt vaccinați, trecuți prin boală, sau nu au test RT-PCR, posibilitatea să se testeze (antigen rapid) prin parteneriatele încheiate cu 5 furnizori medicali însumând 28 centre de testare în 7 orașe din țară, precum Cluj-Napoca, Florești, Otopeni, București, Constanța, Arad și Timișoara.

O măsură suplimentară luată pentru siguranța participanților de către organizatorii UNTOLD este că minorii peste 7 ani vor parcurge același triaj epidemiologic, respectiv testare rapidă sau Certificatul Digital UE COVID-19.

În Cluj-Napoca sunt deschise, începând cu 07 septembrie, 14 centre de testare. Costul unul test variază între 40 și 70 de lei, în funcție de centrul ales.

După testare, participanții vor primi la centrul unde s-au testat o brățară care atestă veridicitatea testului și rezultatul negativ.

Aceștia nu trebuie să mai prezinte Certificatul Digital EU COVID-19 la intrarea în festival, dar trebuie să aibă la ei dovada rezultatului negativ al testului, în format fizic sau electronic, și actul de identitate pe toată durata evenimentului.

                                                                                                                  Adina Silav