10.9 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 20:36

Mai, prima lună cu dezinflație din acest an

spot_img

După o scădere ușoară a prețurilor, ceea ce semnifică un proces dezinflaționst, inflația anuală a atins un minim istoric

oua hipermarket

Preţurile de consum au scăzut cu 0,04% în luna mai față de aprilie și au crescut ușor față de aceeași lună a anului trecut, cu 0,94%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Cel mai mult s-au ieftinit alimentele și serviciile, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,05%.

Inflaţia anuală a coborât astfel de la nivelul de 1,21% atins în aprilie, care a reprezentat cel mai ridicat nivel din acest an, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, când preţurile de consum au urcat cu numai 0,11%.

În luna mai, cele mai importante scăderi de preţuri au fost înregistrate la ouă (-4%), zahăr (-3,06%) şi legume (-1,29%), completate de ieftiniri uşoare la anumite servicii, respectiv chirii, transportul urban, transpoturile aeriene şi serviciile de telefonie.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost operate la fructe proaspete (5,94%) şi cartofi (1,93%).

BNR a revizuit în luna mai prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioară a intervalului de variaţie de 2,5% plus minus un punct procentual. Pe de altă parte, mulţi analişti anticipează ratarea ţintei de inflaţie, sau încadrarea la limită.

C.C.