3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 20:39
No menu items!

MAI: Petre Tobă l-a informat pe secretarul general Interpol despre captura de 2,5 tone de cocaină

spot_img

Ministrul Petre Tobă și secretarul general Interpol, Jürgen Stock au discutat, joi, despre cea mai recentă operațiune antidrog din România, finalizată cu capturarea a peste 2,5 tone de cocaină.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au precizat, într-un comunicat de presă, că Petre Tobă a avut vineri o întrevedere cu secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, la sediul INTERPOL din Lyon – Franţa. Discuțiile dintre cei doi s-au axat în principal pe provocările cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, atât în ceea ce privește amenințările teroriste, cât și impactul asupra cooperării agențiilor de aplicare a legii, după rezultatul referendumului din Marea Britanie.

“De asemenea, ministrul afacerilor interne l-a informat pe secretarul general Interpol despre cea mai recentă captură de droguri realizată zilele acestea în România, de peste 2,5 tone de cocaină, ceea ce demonstrează o dată în plus, implicarea autorităților de aplicare a legii din România în combaterea criminalității organizate la nivel internațional”, se precizează în comunicatul MAI.

Potrivit MAI, Petre Tobă a subliniat că “astfel de operațiuni complexe sunt rezultatul excelentei cooperări polițienești pe care România o are cu agențiile de aplicare a legii din statele partenere“.

“În acest context, secretarul general al Interpol a anunțat că acest caz va fi folosit ca exemplu de cooperare la Conferința Regională din zona Americilor, care va avea loc la începutul lunii viitoare în Panama”, se mai arată în comunicatul MAI.

Referindu-se la cooperarea cu autoritățile române, Jurgen Stock a subliniat că România reprezintă un exemplu de bune practici pentru statele europene în ceea ce privește implementarea, utilizarea și accesarea informațiilor polițienești din bazele de date Interpol, se menționează în comunicat. MAI precizează că România se află între primele 10 state din lume din punct de vedere al alimentării cu date și informații a bazelor de date, dar și un contributor principal la operațiunile organizației.

“Apreciind profesionalismul polițiștilor români, România a fost invitată să participe cu specialiști în proiecte concrete derulate la nivelul Secretariatului General Interpol și, totodată, să aplice împreună la proiecte privind regiunea europeană, finanțate de UE, dar și de alte organisme externe”, precizează oficialii MAI.

Referitor la intensificarea fenomenului terorist și a creșterii amenințărilor la adresa securității internaționale, în urma discuțiilor de vineri MAI urmează să beneficieze de asistență și suport tehnic din partea Secretariatului General al Interpol pentru implementarea tuturor instrumentelor de cooperare, demers care va contribui la creșterea nivelului de siguranță a cetățenilor, se mai spune în comunicat.

“Suntem un partener important al Interpol, alături de care am desfășurat foarte multe operațiuni de succes, iar întâlnirea de astăzi este o reconfirmare a acestei excelente colaborări și o oportunitate pentru dezvoltarea unor noi instrumente de cooperare”, a declarat ministrul Petre Tobă la finalul întrevederii cu secretarul general al Interpol.

La rândul său, Jurgen Stock a subliniat colaborarea din ce în ce mai bună cu agențiile europene și sprijinul pe care UE îl acordă organizației internaționale Interpol, se mai arată în comunicatul MAI.

R.D.