marți, 11 august 2020 - 22:00

MAI: Până la ora 19.00, procesul de vot nu a fost perturbat de incidente grave

Curtea de Apel Londra: Poliţia încalcă viața privată prin utilizarea recunoașterii faciale

Curtea de Apel din Londra a decis marţi că poliţia britanică utilizează ilegal recunoaşterea facială şi încalcă astfel viaţa privată, transmite AFP, citată de...

INSP: A început trendul descendent al epidemiei COVID. Lista județelor

Trendul epidemiei COVID-19 a fost descendent în ultima săptămână în 10 județe, însă în București și alte 12 județe este în continuare ascendent, potrivit...

Vladimir Putin anunță că Rusia a înregistrat primul vaccin anti-COVID din lume

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, marți, că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva noii infecții cu coronavirus.  "Un vaccin contra coronavirusului a fost înregistrat...

Se schimbă regulile de testare pentru COVID-19. Recomandările Institutului Național de Sănătate Publică

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a schimbat regulile de testare pentru noul coronavirus. Specialiștii institutului recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de...

Până la ora 19.00, procesul de vot s-a desfășurat în condiții de normalitate fără a fi perturbat de incidente grave. În total, polițiștii fac verificări în 48 dosare reprezentând posibile fapte cu caracter penal în legătură cu alegerile de duminică, 26 mai. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al MAI, comisar șef Monica Dajbog, într-o declarație de presă. 

Redăm în continuare declarația integrală a purtătorului de cuvânt al MAI:

“Datele centralizate la nivelul MAI cu două ore înainte de încheierea votării arată că până la acest moment procesul de vot s-a desfășurat în condiții de normalitate fără a fi perturbat de incidente grave.

De la deschiderea secțiilor de votare, structurile MAI au înregistrat 282 de sesizări, dintre care 144 nu s-au confirmat, de posibile contravenții sau infracțiuni în legătură cu procesul electoral, în afara celor semnalate prin Sistemul Informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal și despre care am explicat în declarația precedentă că sunt rezultatul unor posibile erori în operarea tabletelor din secțiile de vot de către operatorii acestora.

Spre exemplu, din cele 6700 de semnalări venite din SIMPV, s-au efectuat verificări până acum pentru 1.780, iar în 923 de cazuri aspectele au fost în mod cert infirmate.

Structurile MAI vor verifica și celelalte situații sesizate, însă dinamica acestor sesizări ne întărește convingerea că a existat un mod defectuos de utilizare a tabletelor de către operatorii din unele secții de votare fapt ce poate conduce la o discrepanță între ce înregistrări au fost făcute în sistemul SIMPV și realitatea din secțiile de votare.

Aș vrea să fac o precizare legată de sesizările, mai ales din mediul online, cu privire la faptul că înainte de a primi buletinele de vot, alegătorii sunt întrebați dacă votează atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum sau doar pentru unul dintre scrutine. Este normal și legal ca alegătorii să fie întrebați fiindcă în funcție de opțiunea exprimată primesc buletinele de vot.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 29/2019 pentru organizarea alegerilor europarlamentare și a referendumului prevede că alegătorul poate să opteze pentru un singur scrutin sau pentru ambele, iar Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 12/2019 detaliază procedura care trebuie urmată de operatorul din secția de votare, care trebuie să-l întrebe pe alegător pentru ce scrutin dorește să voteze,​ să înregistreze opțiunea în SIMPV și să îl informeze pe președintele secției de vot pentru a ști câte buletine să îi dea alegătorului. De altfel, pe acest subiect s-a pronunțat și BEC!

În ceea ce privește cazurile de secții de votare unde s-au epuizat buletinele de vot sau unde se vor epuiza aceste buletine, vă reamintesc că președintele secției de vot este obligat să ia masurile necesare pentru buna desfășurare a votului și inclusiv situațiile de acest gen sunt in responsabilitatea acestuia.

Astfel, președintele secțiilor care rămân fără buletine trebuie să semnaleze acest fapt către BEJ, iar BEJ-ul poate solicita redistribuirea de buletine de vot de la alte secții de votare ce vor fi transportate în condiții legale prin grija Prefecților.

Până la încheierea votării, structurile MAI vor acorda în continuare prioritate cercetării sesizărilor de contravenții sau infracțiuni electorale.

Vă reamintim că după încheierea votării, pe lângă misiunea de menținere a ordinii publice la nivel național, efectivele MAI au în responsabilitate și asigurarea protecției dosarelor cu rezultatele votului și celelalte materiale și documente care au legătură cu procesul electoral.

În Prahova au fost semnalate microbuze care ar aduce alegători la vot, dar în urma verificărilor semnalările nu s-a confirmat.

În Slănic Moldova și în municipiile Brăila și Focșani s-au întocmit dosare penale pentru furt după dispariția a câte unei ștampile de vot.

Poliția din Gorj a fost sesizată prin 112 de o femeie că la o secție de votare, angajați ai primăriei deschid buletinul de vot al asistaților social. Cele sesizate nu se confirmă, apelanta fiind sancționată contravențional cu amendă de 500 de lei.

În Giurgiu, polițiștii au întocmit dosar penal pentru violarea confidențialității votului, după ce un alegător a reclamat faptul că​ un cetățean s-a uitat într-unul din buletinele sale de vot. Tot în Giurgiu, patru susținători ai unei formațiuni politice au fost audiați de polițiști după ce s-a primit o sesizare că ar fi influențat alegătorii. Sesizarea nu s-a confirmat.

În Mureș, un cetățean a fost sancționat contravențional pentru că ar fi sfătuit alegătorii cum să voteze.​

În Vaslui, s-au întocmit două dosare pentru fraudă la vot pe numele a două persoane care au încercat să voteze deși erau sub efectul unor hotărâri judecătorești definitive de interzicere a drepturilor electorale. În Arad, o persoană arestată preventiv a votat prin intermediul urnei speciale deși nu avea dreptul. Acum are un nou dosar penal.

Un alt dosar penal a fost deschis în Mehedinți, după ce un post tv local a sesizat faptul că un alt post ar fi acreditat 20 de persoane, pe lângă BEJ, care nu lucrează de fapt pentru postul respectiv, în schimb sunt înscrise într-un partid politic.

Alte trei dosare penale au fost întocmite în urma primirii unor sesizări cu privire la faptul că trei cetățeni străini ar fi votat fără respectarea prevederilor legale care prevăd obligația înscrierii în listele speciale.

În total polițiștii fac verificări în prezent în 48 dosare reprezentând posibile fapte cu caracter penal în legătură cu alegerile de astăzi. Vă mulțumesc!”

Raportul Curții de Conturi: Abateri și prejudicii de 700 milioane lei ale administrației publice, în starea de urgență. DOCUMENT

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență, descoperind prejudicii de sute de milioane de...

Grecia impune noi restricții anti-COVID începând de astăzi. Cum sunt afectați turiștii

Oficialii greci au anunțat că, începând de marți, barurile, terasele și restaurante din unele dintre cele mai importante destinații turistice se vor închide pe...

Magistrații Curții de Apel au trimis dosarul “10 august” Tribunalului București, pentru că nu ar avea competență

Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, chiar în ziua de 10 august, la doi ani de la evenimentele din Piața Victoriei, că nu...

INS: Numărul deceselor din primele 6 luni, mai mic decât în perioada similară a lui 2019. GRAFICE

​​În primele 6 luni din acest an în România au decedat cu aproape 6.000 de români mai puțini decât în prima jumătate de an...

Șeful epidemiologiei suedeze: “Este foarte periculos să ne punem speranța numai în măști”

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) În dialog cu ziarul german ”Bild”, șeful epidiomologiei suedeze Anders Tegnell pune la îndoială eficacitatea acoperirii gurii și nasului în lupta împotriva...