9.8 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 18:11
No menu items!

Mai multe asociații ale magistraților cer sesizarea CCR pe legea pentru aprobarea OUG 6/2016

spot_img

Mai multe asociaţii ale magistraţilor cer sesizarea Curții Constituționale a României (CCR) privind proiectul de lege pentru aprobarea OUG 6/2016, referitor la unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, transmite Agerpres.

Solicitarea transmisă de Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania (UNJR), Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Asociaţia Procurorilor din Romania (APR) este adresată Avocatului Poporului şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În data de 16.11.2021, Camera Deputaţilor a adoptat intempestiv, după 5 ani de lăsare în nelucrare, legea de aprobare a controversatei OUG nr. 6/2016, prin care Guvernul a acordat Serviciului Român de Informaţii statutul de ‘organ special de cercetare penală’, atribuind, astfel, unui serviciu de informaţii secret, un rol activ în procesul penal, fapt de natură să afecteze drepturile fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv dreptul la un proces echitabil. Adoptarea OUG nr. 6/2016 a fost criticată dur, la data respectivă, de asociaţiile de magistraţi, care au invocat vicii grave de neconstituţionalitate şi au cerut Parlamentului respingerea acesteia“, se arată într-un comunicat transmis joi de asociaţiile de magistraţi.

Conform aceleiaşi surse, proiectul adoptat nu a corectat niciunul dintre viciile semnalate, astfel că se impune ca CCR să verifice compatibilitatea proiectului cu Constituţia.

UNJR, AMR, AJADO şi APR susţin, printre altele, că adoptarea OUG 6/2016 s-a făcut fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii, proiectul de lege adaugă organelor de cercetare penală şi “lucrători specializaţi din cadrul poliţiei”, ceea ce extinde în mod neclar sfera persoanelor care dobândesc dreptul de a face cercetare penală, iar normele privind verificările modului în care sunt puse în executare mandatele de interceptare sunt lacunare şi neclare.

Sursa Zilei arăta că SRI poate pune în executare mandate de supraveghere tehnică în dosare penale de trădare, spionaj sau terorism, dar și în cauze care vizează infracțiuni comise de militari sau fapte de corupție și de serviciu comise de marinari civili. Asta prevede Legea privind aprobarea celebrei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului nr. 6/2016, girată de fostul ministru al justiției Raluca Prună, lege adoptată marți, în calitate de for decizional, de Camera Deputaților, la aproape 6 ani de la adoptarea ordonanței. 

Raluca Dan