15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 13:01
No menu items!

MAI dotează pompierii din țară cu 27 de perne pneumatice. Ultilizarea lor este problematică

spot_img

Ministerul de Interne anunță printr-un comunicat de presă că va achiziționa 27 de perne pneumatice ce vor dota inspectoratele pentru situații de urgență din mai multe județe și Municipiul București. Pernele pneumatice sunt destinate salvării persoanelor în cazul incendiilor sau a tentativelor de suicid. MAI a transmis un amplu comunicat de presă în care explică faptul că aceste perne nu pot fi folosite în orice situație și dă exemplu Ungaria care din 57 de solicitări, doar în trei cazuri perna s-a dovedit utilă pentru că a fost posibilă amplasarea ei.

Utilizarea pernelor de salvare, o soluție excepțională

Chiar și după achziționarea acestora, utilizarea pernelor pneumatice în misiunile de salvare ale pompierilor se recomandă doar ca soluție excepțională, în cazul în care toate celelalte modalități de intervenție nu sunt viabile, transmite MAI într-un comunicat de presă.

„Se recomandă utilizarea pernelor de salvare ca ultimă soluție, atunci când nu se pot folosi scara manuală, autoscara mecanică și/sau căile de evacuare convenționale. De asemenea, în cazul tentativelor de suicid, perna de salvare se va operaționaliza și aloca la intervenție, concomitent cu celelalte tipuri de tehnică, pe principiul minimizării riscului de deces în situația săvârșirii actului suicidal ori a căderii necontrolate sau involuntare a persoanei în cauză”, spune MAI.

„Cel mai important aspect avut în vedere se referă la salvarea victimei, fără a-i fi pusă în pericol sănătatea sau viața. Astfel, timpul de umflare variază în funcție de dimensiunile și volumul pernei, între 30 și 120 secunde, de la momentul amplasării în spațiul optim de utilizare (suprafață plană, fără obstacole). Intervalul de timp la care pernele pot fi folosite între salvări/salturi variază între 10 și 30 secunde. Pentru mânuirea pernei sunt necesare, în funcție de dimensiunea acesteia, între două și șase persoane, la care se adaugă alte două pentru mânuirea accesoriilor folosite pentru umflare”, transmite ministerul.

Perna pneumatică nu asigură salvarea persoanei aflată în pericol

„Utilizarea pernelor pneumatice de salvare implică riscuri majore asupra vieții persoanelor salvate și salvatorilor, principalii factori de pericol constituindu-i poziția persoanei care efectuează saltul, locul unde aceasta aterizează pe suprafața pernei și efectul de proiectare a corpului în direcții care nu pot fi anticipate, din cauza elasticității sistemului”, potrivit Ministerului de Interne.

„Pernele de salvare se utilizează ca ultimă soluție, în situații excepționale, în cazul incendiilor la clădiri înalte sau în cazul tentativelor de suicid, prin aruncare de la înălțime, având în vedere că există pericolul vătămării corporale a persoanelor dacă nu respectă recomandările personalului specializat cu privire la salt. De exemplu, în Letonia nu se folosesc astfel de mijloace de salvare și nici nu se intenționează introducerea acestora în dotarea structurilor specializate de salvare”, se arată într-un comunicat MAI.

În Ungaria, perna pneumatică s-a dovedit utilă doar în 3 cazuri

Anul trecut, în Ungaria, din 57 de intervenții la care s-a solicitat utilizarea pernei pneumatice, doar în trei cazuri a fost posibilă amplasarea acesteia raportat la condițiile de la fața locului și la starea de sănătate a persoanelor salvate.