7.8 C
București
luni, 4 martie 2024 - 0:05
No menu items!

Mai avem ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene? Premierul și-a făcut Departament de monitorizare a banilor europeni, la Guvern

spot_img

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, înfiinţarea Departamentului pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, care va funcţiona în subordinea premierului. Guvernul are însă, în subordine, și ministerul Fondurilor Europene, care se numește acum ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de liberalul Dan Vîlceanu.

Conform proiectul de aprobare a noului Departament, care va funcționa în subordinea premierului și va fi finanțat din bugetul SGG, atribuțiile vor fi de „analiză și urmărirea asigurării unei abordări integrate asupra proiectelor și investițiilor din fondurile publice și europene, în scopul atingerii obiectivelor de dezvoltare stabilite la nivel național și european”. De asemenea, noua structură va monitoriza „stadiul implementării proiectelor de investiții, prin colaborare cu toate instituțiile publice responsabile și, în special, cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”. O altă sarcină a noului Departament va fi de a sprijini ministerele „în scopul identificării și implementării soluțiilor pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene”.

Noul Departament va avea 15 angajați, conduși de un secretar de stat cu propriul său cabinet.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are, conform legilor în vigoare, rolul de a intermedia accesul românilor la fondurile europene nerambursabile. 

Emanuel Stan