miercuri, 25 noiembrie 2020 - 2:02

MAI a prezentat bilanțul inundațiilor. Forțele ministerului continuă intervențiile

Regatul Unit relaxează restricțiile pentru a permite formarea „bulei de Crăciun”: câte trei familii, timp de cinci zile

Cele patru națiuni din Regatul Unit au convenit să relaxeze restricțiile COVID-19 de Crăciun pentru a permite până la trei gospodării să se întâlnească...

Franța ridică restricțiile în decembrie și începe vaccinarea masivă anticovid, fără a-și obliga cetățenii

Guvernul francez intenţionează să ridice măsurile de izolare şi să permită deplasările începând de pe 15 decembrie, cu puţin timp înaintea sărbătorilor de sfârşit...

Cristoiu: Ciolacu, blat cu PNL. Demisia, diversiune pentru a contracara inițiativa USR

Publicistul Ion Cristoiu susține că demisia lui Marcel Ciolacu din Parlament pentru a renunţa la pensia specială este, de fapt, o diversiune pusă la...

Rafila semnalează blocarea inexplicabilă a testărilor COVID

Profesorul Alexandru Rafila semnalează cu îngrijorare că numărul de teste pentru depistarea pacienţilor cu COVID-19 a scăzut cu 20% de la o zi la alta...

Gabriel Oprea a dispus suplimentarea efectivelor

inundatii7

Mai multe județe din sudul și sud-vestul țării au fost afectate, în ultimele zile, de inundații puternice și viituri care au pus în pericol viața oamenilor și au provocat pagube importante comunităților afectate, după cum reiese dintr-un bilanț prezentat, vineri, de Ministerul Afacerilor Interne.

În aceste condiții, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a dispus mobilizarea și intervenția de urgență a efectivelor MAI, inclusiv cu forțe suplimentare, dar și cu elicoptere și mijloace tehnice pentru evacuarea preventivă și salvarea oamenilor aflați în pericol.

Astfel, în perioada de vârf a fenomenelor meteorologice periculoase, peste 6.000 de pompieri, jandarmi și polițiști au intervenit în gestionarea situațiilor de urgență.

În această săptămână, în urma intervențiilor structurilor pentru situații de urgență au fost evacuate preventiv 1.832 de persoane, iar alte 773 de persoane au fost salvate din diverse situații critice.

La ora 6 dimineața, 788 de oameni erau încă evacuați în spațiile puse la dispoziție de către autoritățile locale ori, după caz, la vecini sau rude iar acum, la ora 13, dintre aceștia au rămas 669.

În intervalul 27 iulie – 1 august a.c., bilanțul inundațiilor se prezintă astfel:

• au fost afectate 251 de localități din 11 județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Caraș-Severin, Prahova și Timiș.

• 99 de locuințe au fost distruse, 1.163 avariate, iar alte 2.377 inundate.

• în urma retragerii apelor, în acest moment mai sunt 439 de locuințe inundate.

• au fost colmatate 2.475 de fântâni, 13 poduri au fost distruse, 83 parțial afectate, 60 de podețe distruse și 23.346 de hectare de teren au fost inundate.

• în intervalul menționat, circulația rutieră a fost blocată sau întreruptă parțial pe segmente din 12 drumuri naționale și 37 drumuri județene.

• 15 obiective socio-economice și 3 culturale au fost afectate.

• 3 persoane au decedat din cauza inundațiilor, 2 dintre persoanele date dispărute din județul Olt au fost găsite în viață.

În acest moment, doar o persoană mai este dată dispărută în județul Argeș, iar forțele Ministerului Afacerilor Interne desfășoară, în continuare, operațiuni de căutare.

Pe parcursul intervenției pentru salvarea de vieți omenești, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus dislocarea unor grupe operative din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 6 județe (Alba, Arad, Brașov, Prahova, Mureș și Sibiu) și al municipiul București, dotate cu 11 autocamioane, 9 bărci pneumatice, 28 motopompe și o autocisternă transport apă, către județele Argeș, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea.

Totodată pentru sprijinirea comunităților afectate de inundații, la propunerea ministrului, au fost scoase de la rezervele de stat 20 tone de combustibil, 5.000 kg alimente, peste 10.000 litri apă potabilă, 4.000 pături, cearșafuri și 2.000 saltele. Ajutoarele umanitare au fost transportate și distribuite prin grija Instituției Prefectului din județele Olt, Argeș și Dolj.

Pe parcursul acestor zile, atunci când condițiile meteorologice au permis, 4 aeronave ale Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la misiunile de salvare a persoanelor aflate în pericol, dar și în misiuni de transport de ajutoare umanitare.

Din dispoziția ministrului Gabriel Oprea, în zilele următoare forțele ministerului vor acționa pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, astfel încât populația din zonele afectate să poată să-și reia cursul normal al vieții. În acest sens se acționează pentru degajarea și curățarea drumurilor pe care se circulă cu dificultate, decolmatarea fântânilor, scoaterea apei și a mâlului din locuințele și curțile oamenilor, precum și pentru înlăturarea aluviunilor, deșeurilor sau a altor materiale care ar putea pune în pericol viața oamenilor.

Andrei Tudor

Revoltător! Drama rudelor unui decedat de COVID. Afaceri cu pacienți morți. AUDIO/DOCUMENTE

Rudele unui pacient decedat din cauza COVID au avut parte de o experiență terifiantă în momentul în care a trebuit să ridice cadavrul din...

Circ și troc în Parlament cu pensiile speciale și alocațiile copiilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, pune condiții pentru introducerea în circuitul legislativ a proiectelor PNL și USR de abrogare a pensiilor speciale: liberalii și useriștii...

Scandal pe validarea demisiilor USR din Parlament

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, în plen, să se ia act de demisiile parlamentarilor Uniunii Salvaţi România depuse marţi şi să se...

Orban: Pensiile speciale au fost instituite de PSD

Premierul Ludovic Orban, candidatul PNL București pentru Parlament, a declarat luni seară, la B1TV, că aproape toate pensiile speciale au fost instituite prin legi...

Parlamentarii USR demisionează în masă pentru a nu mai primi pensii speciale

Liderul USR, Dan Barna, a anunţat că toţi senatorii şi deputaţii USR vor demisiona, în cursul zilei de marţi, pentru a nu beneficia de...