28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 15:45
No menu items!

MAI: 7.000 de pompieri și polițiști, gata să intervină la inundații. Măsuri de securitate sporite și la evenimentele publice

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a convocat, vineri, o videoconferință cu prefecții și cu șefii structurilor operative ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) având ca subiect măsurile dispuse în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice, dar și gestionarea în condiții de siguranță a evenimentelor și manifestărilor publice care se vor desfășura în perioada următoare, au anunțat reprezentanții MAI într-un comunicat de presă.

În prima parte a videoconferinței la care au participat și reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale Apele Române, Administrației Naționale de Meteorologie și ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, au fost analizate posibilele efecte ale fenomenelor meteorologice prognozate pentru zilele următoare, fiind dispusă activarea comitetelor județene pentru situații de urgență, mobilizarea unor efective suplimentare de intervenție și începerea unor manevre de forțe și mijloace logistice către județele unde există risc de inundații.

Astfel, ministrul afacerilor interne a atenționat toți prefecții din zonele vizate de avertizările de fenomene meteorologice periculoase să dispună măsuri preventive de informare a populației, în special a turiștilor aflați în zonele din sud-vestul țării și să fie pregătiți să acționeze rapid în cazul apariției unor situații de urgență.

Având în vedere că cele mai intense fenomene meteorologice sunt prognozate în județele Caraș Severin, Mehedinți și Gorj, din dispoziția ministrului Petre Tobă un elicopter de mare capacitate al MAI se va deplasa la Craiova pentru a fi la dispoziția structurilor de intervenție din zonă. De asemenea, vineri vor începe manevre de forțe, inclusiv trimiterea de pompe de evacuare a apei din județele unde nu sunt probleme către zonele cu risc de inundații.

MAI are pregătiți de intervenție aproape 7.000 de pompieri și polițiști pentru a acționa în sprijinul populației. Situația din țară va fi monitorizată permanent de Centrul Național de Conducere Integrată, care funcționează în regim 24 de ore din 24, în sediul MAI, au mai precizat oficialii MAI.

În partea a doua a videoconferinței, ministrul Petre Tobă le-a cerut șefilor tuturor structurilor operative ale MAI să trateze cu atenție deosebită manifestările publice care se vor desfășura în perioada următoare, cu atât mai mult în contextul evenimentelor care au avut loc în Franța.

Plecând de la ultimele evenimente care au avut loc în Franța, și având în vedere că suntem în plin sezon estival cu foarte multe manifestări cu participarea unui public numeros, vă cer să tratați cu toată atenția aceste misiuni, să nu intervină rutina și să puneți în aplicare prevederile planului de acțiuni privind creșterea nivelului de siguranță pe perioada de vacanță. Pentru fiecare astfel de misiuni vă cer să faceți analize de risc și să luați măsurile care se impun”, a spus Petre Tobă.

Ministrul afacerilor interne a transmis vineri scrisori de condoleanțe ministrului de interne francez și Ambasadorului Republicii Franceze la București, exprimând “solidaritatea cu poporul francez și disponibilitatea MAI de a le acorda sprijin colegilor din Franța, dacă va fi nevoie”.

R.D.