sâmbătă, 4 iulie 2020 - 22:12

MAI: 66 de sesizări la Interne pentru fraude la vot. Un dosar penal, amenzi și avertismente în primul tur al alegerilor prezidențiale

Carantină regională într-o zonă turistică din Catalonia cu 400.000 de locuitori

Regiunea spaniolă a Cataloniei a închis un județ de peste 400.000 de oameni în urma unei creșteri în cazurile de coronavirus - în timp...

Iubita lui Donald Trump Jr, depistată pozitivă la testul COVID-19. Este asimptomatică

Kimberly Guilfoyle - iubita lui Donald Trump Jr., care conduce strângerea de fonduri pentru campania Trump - a fost depistată pozitivă pentru coronavirus, potrivit...

Primul turist străin depistat cu COVID-19 în insula Creta este o româncă. O caută protecția civilă elenă

O româncă venită în vacanţă în insula greacă Creta împreună cu soţul ei a fost confirmată sâmbătă de autorităţile greceşti ca fiind infectată cu...

Cum demonstrează președintele CCR că Guvernul Orban este afon juridic

"Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente", e afirmat Valer...

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis, duminică, că, până la ora 15.00,  s-a întocmit un dosar penal și s-au acordat amenzi în urma unor incidente în primul tur la alegerile prezidențiale.

Redăm, în continuare, declarația purtătorului de cuvânt al MAI:
Până la această oră, procesul electoral la nivelul întregii țări s-a desfășurat fără probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice.
Ministrul afacerilor interne, domnul Ion Marcel Vela, este în permanent contact cu Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, unde se monitorizează situația din fiecare județ cu privire la desfășurarea votului.
La nivelul Centrului sunt analizate și operate toate sesizările cu privire la posibile incidente electorale și modul de soluționare, informațiile fiind colectate în timp real prin intermediul centrelor operaționale din teritoriu.
Pentru prima dată în timpul unor alegeri, Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a invitat jurnaliștii în Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, astfel încât să prezente imagini pe parcursul întregului proces electoral și să prezinte opiniei publice modul nostru de lucru.
Este important ca toți cetățenii să știe că suntem vigilenți și reacționăm rapid și eficient pentru a-i proteja și a asigura un proces electoral legal și democratic.
Până la această oră, au fost înregistrate 61 de sesizări privind evenimentele electorale, cele mai numeroase fiind consemnate pe raza județelor Dolj (11 evenimente), Giurgiu (5), Mehedinți (4), Olt (4) și în Municipiul București – 5 evenimente.
Din numărul total de evenimente sesizate, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală, sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secțiilor de votare și nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot.
Cinci evenimente sesizate fac referire la posibile fapte de natură penală.
Au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, respectiv 3 avertismente și 7 amenzi.
Permiteți-mi să prezint acum câteva exemple:
În județul Ialomița, o persoană a fost sancționată cu 1500 de lei după ce a comercializat băuturi alcoolice în apropierea unei secții de vot.
La nivelul județului Giurgiu, o persoană a fost sancționată cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale.
În județului Neamț, președintele unei secții a sesizat faptul că o persoană și-a exprimat, în mod public, atât în incinta, cât și în afara secției de votare, opțiunea de vot. Persoana respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei amendă.
La Constanța, s-a întocmit dosar penal pe numele unei femei care, după ce a votat, a încercat să voteze încă o dată folosind vechea carte de identitate pe care o declarase pierdută.
Tot la Constanța, se fac verificări după ce în spațiul public au apărut fotografii cu o persoană care ar fi oferit bani unui președinte al unei secții de votare.
În Botoșani, președintele unei secții de vot a sesizat faptul că în interiorul a două cabine de vot, persoane necunoscute au scris numele unor candidați la alegeri. Președintele secției a dispus măsuri pentru acoperirea înscrisurilor respective, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ 10 min. Activitatea s-a reluat fără probleme.
În județul Galați, se fac cercetări cu privire la două persoane care au votat deși nu aveau dreptul: una pentru că era pusă sub interdicție prin sentința Judecătoriei Galați, iar cealaltă pentru că avea drepturile electorale suspendate prin sentință judecătorească definitivă o dată cu condamnarea la executarea unei pedepse privative de libertate.
La o secție de vot din județul Maramureș, s-a prezentat o persoană care deși locuia în localitatea respectivă, nu era trecută pe lista permanentă, votând pe listele suplimentare. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că această persoană și-a pierdut cetățenia și nu avea drept de vot.
În Prahova, se fac cercetări după ce o persoană internată într-un centru de îngrijire a persoanelor în vârstă a sesizat faptul că nu este lăsată să voteze prin intermediul urnei speciale. Din primele verificări se pare că persoana nu ar fi depus cerere în acest sens.
Referitor la persoanele aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române, care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, până la această oră au votat 604.
Pentru eliberarea în regim de urgență a cărților de identitate pentru toți cetățenii care doresc să se prezinte vot, dar nu dețin documente valabile, serviciile județene de evidență a persoanelor au avut program cu publicul sâmbătă și vor avea și astăzi până la ora 21.00.

Până la această oră, în cele două zile, s-au eliberat peste 15.000 acte de identitate, dintre care 11 cărți de identitate au fost realizate prin deplasarea cu camera mobilă, la domiciliul persoanelor netransportabile.
În județul Timis, unde au existat avarii la rețeaua de alimentare cu energie electrică, MAI a asigurat prin IGSU generatoare electrice pentru secțiile de votare.
Următoarea declarație de presă va avea loc în jurul orei 19.”

Daniel Morar, atac dur la premier după declarațiile despre nesocotirea deciziei CCR: Nici măcar nu înțelege sensul!

Judecătorul CCR Daniel Morar a reacționat, înt-o manieră fără precedent, după ce premierul Ludovic Orban a cerut populației să nu respecte deciziile Curții Constituționale...

Premierul demisionar al Franței și doi miniștri ai Sănătății, anchetați pentru reacția la pandemie

O instanță a lansat o anchetă cu privire la reacția guvernului francez la coronavirus. Ancheta pornită de la plângerile sindicatelor și medicilor se concentrează...

Ludovic Orban, despre achizițiile din starea de urgență: Nu doar eu am intervenit, ci și președintele!

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, într-un interviu înregistrat pentru Digi24, că și el, și președintele Iohannis, dar și alți miniștri au intervenit pe...

Un nou vid legislativ aruncă în aer ideile guvernului despre carantină și izolare. Premierul Orban: Populația să nu țină cont de decizia CCR!

Premierul României, Ludovic Orban, a îndemnat populația să nu respecte decizia CCR privind carantina și izolarea, acțiuni considerate neconstituționale întrucât au fost instituite prin...

Tehnocratul care a gestionat redeschiderea post-pandemie, numit premier în Franța

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere...