3.8 C
București
luni, 5 decembrie 2022 - 20:37
No menu items!

MAI: 64 de incidente înregistrate la nivel național, de la debutul campaniei electorale

spot_img

vot

În urma analizei de etapă cu toți responsabilii din domeniul organizării alegerilor și asigurării ordinii publice dispusă de ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, s-au constatat, la nivel național, 64 de incidente, în majoritatea cazurilor fiind vorba de aspecte legate de afișajul electoral, potrivit unei declarații de presă a subcomisarului de poliție, Monica Dajbog.

La nivel național, s-au înregistrat 64 de incidente în legătură cu desfășurarea campaniei electorale, în majoritatea cazurilor fiind vorba de aspecte legate de afișajul electoral – vorbim de 43 de situații de deteriorare a unor afișe sau bannere electorale sau de afișajul în anumite spații fără acordul proprietarului. Din acest punct de vedere, vă reamintesc că în localitățile unde este constituită, Poliţia locală este cea care asigură integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal

Monica Dajbog, subcomisar de poliție

Totodată, subcomisarul de poliție a precizat că în 19 județe nu s-a înregistrat niciun incident electoral.

Poliția Română a fost sesizată de săvârșirea a 17 infracțiuni în legătură cu desfășurarea campaniei electorale, în toate cazurile desfășurându-se cercetări sub coordonarea Parchetului. Până în acest moment, au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale și amenzi în valoare totală de 19.000 lei.

Potrivit declarației Monicăi Dajbog, se așteaptă o intensificare a activităților de campanie, cu referire la manifestări sau mitinguri electorale, până în prezent, în țară desfășurându-se un număr de 428 de manifestări electorale.

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă acționează deja pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și desfășurarea scrutinului electoral în deplină legalitate. Totodată, din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, s-a realizat repartizarea a 30.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, care vor asigura paza celor 18.532 secţii de votare, organizate la nivel național.

„În ziua alegerilor, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică în întreaga țară, mai ales în zona secţiilor de votare, precum şi securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare pe timpul transportului acestora la birourile electorale județene și Biroul Electoral Central”, a mai afirmat Monica Dajbog.

Referitor la stadiul activităților organizatorice, a început tipărirea celor 20,4 de milioane de buletine de vot și s-a finalizat confecţionarea ştampilelor cu menţiunea VOTAT și a celor 17,7 milioane de timbre autocolante, care vor fi preluate de prefecturile din țară, până la acest moment 16 județe ridicânt deja materialele necesare votării.

De asemenea, începând din această săptămână, la nivelul fiecărui județ va fi demarată o campanie de informare a cetățenilor care constă, printre altele, în postarea a 20.000 de afișe cu mesajul VOTEAZĂ LEGAL. Afișele au fost tipărite de Tipografia ministerului, deci fără costuri suplimentare.

Ministrul Gabriel Oprea îi asigură pe toți cetățenii români – competitori electorali sau alegători – că Ministerul Afacerilor Interne ia măsurile necesare pentru a asigura o campanie electorală în deplină legalitate și un rezultat al alegerilor care să reflecte voința alegătorilor.

 

C.A.