10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 6:44

MAI: 150 de localități din 18 județe, afectate de inundații

spot_img

Aproximativ 2.000 de pompieri, polițiști și jandarmi au intervenit, în ultimele ore, în zonele afectate de apele revărsate

inundatii8

Nu mai puțin de 180 de localități din 18 județe sunt încă afectate de inundații. Aproximativ 2.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit, doar în ultimele ore, pentru înlăturarea efectelor calamităților și pentru salvarea și ajutorararea oamenilor aflați în pericol.

Din punct de vedere hidrologic, atenționările de tip Cod roșu de inundații au fost ridicate în cursul zilei de ieri, la acest moment fiind în vigoare numai atenționări Cod galben și portocaliu. Codul portocaliu rămâne în vigoare pe râul Jiu în sectorul Răcari-Podari, județul Dolj, până astăzi, la ora 18.00, precum și pe mai multe râuri din județele Olt, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov până mâine la ora 18.00.

În ultimele 24 de ore, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în vederea înlăturării în cel mai scurt timp a efectelor inundațiilor. De ieri, de la ultima noastră comunicare și până la acest moment, au intervenit în zonele afectate de inundații aproximativ 2.000 de pompieri, polițiști și jandarmi. Acestora li s-au adăugat forțe și mijloace ale autorităților locale.

Din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, mai multe detașamente de pompieri din județele limitrofe celor afectate de inundații au fost trimise în zonele cu probleme.

În cursul zilei de astăzi, pompierii mobilizați din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Argeș, Olt și Vâlcea au ajuns în județul Teleorman, acționând deja pentru ajutorarea populației. Alte detașamente de pompieri din județele Călărași, Dâmbovița și Prahova sunt în deplasare, urmând să ajungă în cel mai scurt timp în mai multe localități din județul Teleorman. Așa cum știți, grupele de pompieri din București au ajuns încă de ieri în zona localităților inundate din Teleorman și acționează în prezent în localitățile Plosca și Dobrotești. Toate aceste detașamente de pompieri, mobilizate din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, au la dispoziție motopompe și mijloace tehnice necesare pentru aceste situații de urgență.

În cursul nopții trecute și în această dimineață, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în sprijinul comunităților din localitățile afectate de inundații, în special pentru evacuarea apei din curți și subsoluri sau de pe străzi, decolmatarea fântânilor, construirea sau consolidarea unor diguri cu saci de nisip. În judeţul Teleorman, 3 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Videle au salvat o persoană de 42 ani – paznic la o balastieră – care a fost luat de ape. În Judeţul Buzău, în Comuna Mărăcineni s-a intervenit pentru salvarea unei persoane care a rămas izolată pe o insulă de pe râul Buzău. De asemenea, în judeţul Dolj, comuna Brădeşti, 3 persoane surprinse de creşterea nivelului apei pe râul Jiu au fost salvate de un echipaj al ISU cu ajutorul unei bărci pneumatice.

În Judeţul Giurgiu, angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați pentru înălțarea a două diguri de protecţie pe raza comunelor Vânătorii Micii și Roata de Jos.

Toate inspectoratele pentru situații de urgență acţionează conform planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, asigurând supravegherea permanentă a nivelurilor şi debitelor pe cursurile de apă și a digurilor de apărare.

Efecte ale inundațiilor se manifestă la acest moment în 150 de localități din 18 județe, tendința fiind în scădere față de situația din această dimineață. 168 de locuințe au fost inundate, cele mai multe, adică 105, în județul Teleorman – în localitățile Beuca, Orbeasca, Peretu și Plosca. În toate cele 18 județe au fost inundate 1.966 de anexe gospodărești și 77 de beciuri și subsoluri.

La această oră, circulația se desfășoară normal pe toate drumurile naționale și pe autostrăzi. Cinci drumuri județene sunt inundate, iar pe alte 15 drumuri județene circulația este restricționată.

Pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, la ora la care vorbim se intervine cu 300 de mijloace tehnice, reprezentând autocamioane, buldozere și motopompe. Peste 1.000 de pompieri, polițiști și jandarmi se află acum în localitățile inundate, acționând în special pentru înlăturarea apei din gospodăriile oamenilor.

În localitatea Beuca, din județul Teleorman, sunt 45 de persoane izolate, accesul la acestea realizându-se cu ajutorul bărcilor de salvare. Pompierii militari asigură transportul de apă și alimente și monitorizează permanent zona.

În continuare 46 de persoane sunt cazate în spațiile puse la dispoziție de autorități, care le-au asigurat acestora alimente, apă și bunuri de strictă necesitate. Precizez că în cursul acestei dimineți erau evacuate 76 de persoane, dar între timp 30 din acestea s-au putut întoarce la casele lor.

Centrul Operațional de Comandă al Ministerului Afacerilor Interne monitorizează în permanență evoluția situației din județele afectate de inundații, vicepremierul Gabriel Oprea fiind informat permanent de modul în care decurg intervențiile pentru salvarea de vieți omenești și ajutorarea populației.

Monica Dajbog
purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne