30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 21:47
No menu items!

MAI: 139 de localităţi din 15 judeţe, afectate de inundaţii

spot_img

Aproape 1.000 de pompieri, polițiști și jandarmi, cu peste 340 de mijloace tehnice interveneau miercuri seara în zonele afectate

inundatii11

Nu mai puţin de 139 de localităţi din 15 judeţe au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, aproape 1.000 de pompieri, polițiști și jandarmi interveneau miercuri seara, cu peste 340 de mijloace tehnice, în zonele afectate.

În condițiile prelungirii avertizărilor de COD ROȘU DE INUNDAȚII până la ora 24.00, pe râul Jiu, sector Răcari-amonte Podari din județul Dolj, și până la ora 18.00, pe râul Teleorman pe sectorul Tătăreștii de Sus, județul Teleorman, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a dispus ca forțele Ministerului Afacerilor Interne să intensifice acțiunile pentru sprijinirea populației și limitarea efectelor inundațiilor.

Din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, în sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județul Teleorman astăzi (miercuri – n.r.) au fost trimiși pompieri din București cu  motopompe și alte mijloace tehnice necesare pentru astfel de situații de urgență.

Referitor la situația din județul Teleorman, vreau să menționez că au fost afectate de inundații 13 localități, fiind inundate 290 de anexe gospodărești și cinci beciuri. Totodată, viitura a afectat 54 de poduri și podețe. În urma viiturilor, în acest județ au fost afectate 591 de fântâni.

În sprijinul populației din județul Teleorman intervin 425 de pompieri, jandarmi și polițiști cu peste 150 de autospeciale și motopompe.

La nivelul întregii țări, inundațiile au afectat în total 139 de localități din 15 județe. 66 de locuințe au fost inundate sau avariate, iar în localitatea Colonești din județul Olt, au fost inundate, la nivelul subsolului, clădirile în care se află dispensarul și căminul cultural.

La această oră în județele afectate de inundații, intervin aproape 1.000 de pompieri, polițiști și jandarmi cu peste 340 de mijloace tehnice.

Intervențiile angajaților Ministerului Afacerilor Interne vizează evacuarea apei din gospodării, deblocarea unor albii de râu sau a căilor de acces către diferite comunități. Pentru evitarea unor situații deosebite, în cursul nopții trecute și în această dimineață, au fost evacuate preventiv 44 de persoane – 38 din județul Teleorman, localitățile Tătăreștii de Sus și Plosca, 4 persoane din județul Dolj, localitatea Sopot și 2 din jud. Giurgiu, comuna Vânătorii Mici. Aceste persoane au fost cazate temporar în spații amenajate în incinta primăriilor sau a grădinițelor, unde li s-au asigurat condițiile necesare, inclusiv hrană caldă.

Referitor la circulația pe drumurile publice din județele afectate de inundații, pe DN 10, la km 81, în zona localității Siriu, începând cu ora 15, circulația a fost închisă din cauza aluviunilor și a stâncilor care cad de pe versanți. Zona este semnalizată, iar polițiștii îndrumă conducătorii auto să folosească rute ocolitoare. La acest moment au fost închise ca măsură preventivă, 3 porțiuni de  drumuri județene din județul Teleorman – DJ 504 între Alexandria și Lăceni, DJ 506, zona Scurtu Mare și DJ 703 zona Călinești.  Totodată, pe porțiuni din autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti s-a acumulat apă pe suprafaţa carosabilă, pe ambele sensuri, existând risc de acvaplanare.

Toate porturile maritime și fluviale au fost deschise circulației navale în această dimineață. Canalul Sulina rămâne însă închis. Tot astăzi dimineață s-a reluat traficul feroviar între Roșiorii de Vede și Alexandria, oprit marți seară pentru refacerea terasamentului. Vreau să precizez că până la acest moment nu au fost înregistrate pierderi de vieți omenești din cauza inundațiilor.

Situațiile înregistrate în localitatea Ungheni din județul Argeș și localitatea Vețel din județul Hunedoara – unde o persoană a fost găsită decedată, iar o alta este căutată de către autorități – nu au legătură cu inundațiile

Pentru intervențiile din orele următoare, Ministerul Afacerilor Interne are constituită o rezervă de peste 20.000 de pompieri, polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră, care sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației.

Monica Dajbog
purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne