1.8 C
București
duminică, 4 decembrie 2022 - 3:53
No menu items!

Magnatul drumurilor, Costel Cășuneanu, recrutat de Securitate DOCUMENT

spot_img

Casuneanu_SZ

Costel Cășuneanu, celebrul om de afaceri băcăuan devenit cunoscut și ca „regele al asfaltului”, a fost recrutat de Securitate pe 20 iunie 1983 cu scopul „încadrării informative a unor persoane aflate în evidențele dosarului de comună pe linie de securitate în comuna Oituz”, rezultă dintr-o adeverință a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Potrivit CNSAS, Cășuneanu ar fi semnat un angajament, iar numele său conspirativ a fost Claudiu.

CITEȘTE AICI DOCUMENTUL CNSAS

Totuși CNSAS nu i-a dat lui Cășuneanu verdict de colaborator al Securității motivat de faptul că potrivit deciziei Curții Constituționale din 26 iunie 2012 „relatările verbale consemnate de lucrătorii Securității nu pot fi administrate și apreciate, individual, ca probe unice”.

Cu alte cuvinte asemenea documente nu pot avea forță probantă luate izolat și, ca atare, nu pot servi ca temei al admiterii acțiunii în constatare, decât dacă, pe calea unei atente și complete analize, sunt coroborate cu datele sau informațiile provenite din alte documente sau rezultate din administrarea altui mijloc de probă

Adeverința CNSAS

Potrivit aceluiași document omul de afaceri se întâlnea cu ofițerul de securitate care făcea apoi raport informativ în care menționa toate informațiile de interes care i le comunica afaceristul.

Direcția de specialitate a identificat în dosarele altor persoane mai multe informații care ar fi fost transmise Securității de Cășuneanu și consemnate de ofițeri.

Raportez că la întâlnirea pe care am avut-o cu informatorul Claudiu, din legătura personală, acesta m-a sesizat cu următoarele: Îl cunoaște pe numitul C.C.  din  comuna  Oituz, județul Bacău. C.C. este pensionar (…) În ziua de 5 ianuarie 1987 acesta s-a întâlnit cu sursa în fața supermagazinului Oituz. Din discuțiile purtate cu sursa, numitul C.C. i-a spus sursei că a muncit mulți ani, statul i-a asigurat pensie, mai are și pământ și are cu ce trăi

Adeverința CNSAS

Alte informații care ar fi fost comunicate ofițerului de Securitate vizau „oameni ai muncii” care ar fi fost nemulțumiți de modul cum erau plătiți pentr munca pe care o prestau.

Raportez că la întâlnirea pe care am avut-o cu informatorul Claudiu, din legătura personală, acesta m-a sesizat cu următoarele aspecte: Îl cunoaște pe numitul M.Ș.I. Din comuna Oituz județul Bacău. Este om al muncii la Sectorul de Exploatare a Lemnului din Oituz județul Bacău. Acesta la locul de muncă în permanență este nemulțumit, spunând că el muncește, dar nu este plătit conform muncii prestate, și va ajunge în situația să nu aibă cu ce să-și întrețină copiii

Raport informativ
Sursa: CNSAS

Cășuneanu a fost verificat de CNSAS, în urma unei solicitări depuse de cotidianul Evenimentul Zilei pe 17 noiembrie 2009, în calitatea acestuia de membru în consiliul director al Asociației Transportatorilor din Bacău și de membru în consiliul director al Asociației Patronatul Constructorilor din județul Bacău.

Costel Cășuneanu a fost condamnat definitiv, în aprilie anul acesta, de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu suspendare după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că a cumpărat influența fostului senator PSD Cătălin Voicu pentru influențarea unei hotărâri judecătorești chiar de la Înalta Curte.

Cristi Ciupercă