marți, 20 octombrie 2020 - 17:40

Magistrați reținuți în urma perchezițiilor din Suceava. Au primit mită ouă, miere, găini și ciocolată UPDATE

De ce s-a opărit PNL pe Streinu și Rafila?

Sorin Roșca Stănescu În fiecare zi, PNL oftează. Iar reprezentanții de frunte ai acestui partid le bat obrazul unor specialiști de marcă. Alexandru Rafila și...

Numărul școlilor în scenariul roșu a crescut vertiginos după organizarea alegerilor locale

Numărul școlilor intrate în scenariul roșu, în România, a crescut vertiginos chiar după organizarea alegerilor locale, fiind cu mult mai mare decât înaintea scrutinului. Ministerul...

Care este sloganul cu care PNL merge la alegerile parlamentare. Doar doi miniștri nu sunt pe liste

Sloganul sub care liberalii candidează la alegerile parlamentare este "Dezvoltăm România". Ludovic Orban a declarat, marţi, că alegerile parlamentare din 6 decembrie sunt decisive pentru...

Ministerul Muncii va completa legea pentru situația închiderii școlilor

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că Guvernul va completa cadrul legal în situația închiderii școlilor. "Asa cum stiti, pun in practica ordonanta de urgenta...

Judecătorul Bogdan Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, a fost reţinut, duminică seară, după ce ar fi pronunţat ilegal 69 de hotărâri judecătoreşti în favoarea unui om de afaceri

DNA_sigla 2_SZ

  • UPDATE

Alături de judecătorul Bogdan Bărbuță au fost reținuți de procurorii DNA, în noaptea de duminică spre luni, atât procurorul Dumitru Dâmbu, șeful Secției Urmăriri Penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cât și omul de afaceri care le-ar fi dat mită celor doi.

Judecătorul Bogdan Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, a fost reţinut, duminică seară, de procurorii anticorupţie, după ce ar fi pronunţat, în mod nelegal, 69 de hotărâri judecătoreşti prin care i-a recunoscut unui om de afaceri dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 de hectare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore, a inculpatului:

BĂRBUŢĂ BOGDAN-ILARION-COSTICĂ, judecător la Judecătoria Rădăuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– 4 infracţiuni de trafic de influenţă din care una în formă continuată (2 acte materiale)
– complicitate la luare de mită
– 3 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale);
– complicitate la şantaj.

Direcția Națională Anticorupțiecomunicat de presă

Astfel, potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, judecătorul de la Judecătoria Rădăuţi, a pronunţat, ajutat de un om de afaceri, un număr de 69 de hotărâri judecătoreşti, în mod nelegal.

Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4.000.000 de lei. Suprafaţa respectivă era iniţial împărţită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

Potrivit sursei citate, având în vedere această situaţie, omul de afaceri a întâmpinat greutăţi la dobândirea celor 79 parcele – având o suprafaţă totală de 41,59 ha -, al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.

Pentru a rezolva situaţia, spun anchetatorii, omul de afaceri a apelat la judecătorul Bărbuţă, căruia i-a cerut, iar acesta din urmă a acceptat să emită 69 de hotărâri judecătoreşti.

Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri“, arată DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează că pe 20 iunie 2006, magistratul, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat şi cu nerespectarea condiţiilor legale, a admis o acţiune civilă prin care a constatat existenţa dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane, interpusă omului de afaceri, asupra unui imobil din municipiul Rădăuţi, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

La momentul emiterii sentinţei, imobilul susmenţionat avea o situaţie litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 17 iunie 2008, ca aparţinând altei persoane, apreciat ca fiind adevăratul proprietar“, potrivit DNA.

Sursa citată precizează că în intervalul 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie, omul de afaceri, în mod direct, dar şi indirect, cu sprijinul lui Bogdan Bărbuţă şi al altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi din imobilul situat în municipiul Rădăuţi, în favoarea unei persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

“Punerea în executare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită şi, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăţi comerciale controlate de omul de afaceri. Pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, în cursul anului 2011, la solicitarea omului de afaceri, a fost introdusă o acţiune în rectificare, direcţionată spre judecare unui magistrat aflat în relaţii apropiate cu Bogdan Bărbuţă. Prin această cerere s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului”, menţionează sursa citată.

Judecătorul care a primit spre soluţionare cauza, a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie, pentru a tergiversa soluţionarea cererii Primăriei Municipiului Rădăuţi.

Prin tergiversarea soluţionării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă, susţin anchetatorii.

Mai mult, omul de afaceri a apelat şi la un alt magistrat care, în intervalul martie – aprilie, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către omul de afaceri şi invocând autoritatea şi voinţa expresă a magistratului.

În data de 22 februarie, omul de afaceri i-a promis judecătorului care avea de soluţionat cauza, prin intermediul lui Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 – începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului”, conform ordonanţei de reţinere.

Pe 15 martie, judecătorul Bărbuţă “a primit de la o persoană bunuri alimentare (o cutie de ciocolată marca Milka şi o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano) şi a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de către aceasta, a sumei de 1.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe care judecătorul a promis că o va face la un alt magistrat de la Judecătoria Rădăuţi, pentru soluţionarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influenţă avea interes”, mai subliniază procurorii.

În plus, susţin procurorii anticorupţie, în intervalul 2013 – 12 mai, judecătorul Bogdan Bărbuţă a primit de la o altă persoană suma de 500 euro şi produse alimentare – ouă, carne de porc, găini-, bunuri în schimbul cărora a soluţionat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi. Totodată, el a dat asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluţionarea recursului pentru a menţine soluţia favorabilă emisă în fond.

“În 19 martie, respectiv, 14 aprilie, o altă persoană i-a înmânat judecătorului Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică produse alimentare (35 ouă şi miere), respectiv, suma de 1.000 euro, în schimbul promisiunii că acesta din urmă va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, învestit cu soluţionarea unui dosarul în care fiul cumpărătoarei de influenţă avea calitatea de reclamant”, potrivit DNA.

Anchetatorii au ajuns şi la concluzia că în martie, Bărbuţă a promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuţi pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitatea de pârât.

Judecătorul urmează să fie prezentat, luni, cu propunere de arestare preventivă, magistraților Curții de Apel Bucureşti.

“În cauză continuă efectuarea de acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, potrivit DNA.

R.D.

De ce este ilegală instituirea obligativității de a purta masca în spații deschise

Hotărârea Comitetului Municipal pentru Situații de urgență București prin care se institutie obligativitatea purtării măștii și în spații publice deschise, precum și hotărârile similare...

Peste 500 de blocuri, dintre care 17 instituții, din Capitală au rămas fără apă caldă din cauza avariilor

Un număr total de 504 imobile din sectoarele 2, 3, 4 şi 6 nu au apă caldă, din cauza avariilor la reţeaua de termoficare,...

Un medic epidemiolog arată care este „Călcâiul lui Ahile” în lupta anti-Covid

Un medic specialist epidemiolog trece în revistă principalele motive care constituie un „călcâi al lui Ahile” în prevenirea și combaterea răspândirii coronavirusului. Mâncatul împreună, fără...

China „comunistă” are, în pandemie, mai mulți miliardari decât SUA

Niciodată nu a fost creată atâta bogăţie în China ca în 2020, în pofida unei pandemii care a devastat economia mondială, arată un clasament...

Loturi importante de autostradă, date în folosință în acest an

Şoferii ar putea circula până la finalul anului pe încă 58 de kilometri de autostradă în România, arata rapoartele din teren ale constructorilor, potrivit...