0 C
București
vineri, 8 decembrie 2023 - 8:51
No menu items!

MAE va avea un sediu nou, în 2019, când România preia președinția UE

spot_img

mae sediu

Ministerul Afacerilor Externe va avea un sediu nou, mult mai spațios și modern. Sursa Zilei a intrat în posesia conceptului viitorului imobil care va fi construit în zona Pieței Presei a cărei modernizare se află în fază de proiect.
Terenul se află în preajma viitoarei stații de metrou și a pasajului subteran pe care Sorin Oprescu dorește să le construiască la Piața Presei.

Proiectul urmează a fi întocmit în viitorul apropiat, iar lucrările ar trebui să înceapă în doi-trei ani și ar putea dura alți doi ani. Intenția Ministerului Afacerilor Externe este ca sediul să fie funcțional înainte de preluarea de către România a președinției Uniunii Europene, în 2019.

Este un eveniment deosebit de important în istoria țării noastre astfel că România trebuie să fie pregătită cum se cuvine, inclusiv cu un sediu pe măsură pentru ministerul cel mai important în această ecuație, ne-au declarat surse din MAE. Arhitecți de renume susțin că acest proiect este foarte important pentru imaginea României în viitoarea sa calitate.

Locul viitorului sediu al MAE nu este ales la întâmplare, iar scopul amplasării în acea zonă este ca ministerul să fie la intrarea în centrul Capitalei dinspre Aeroportul Henri Coandă, cea mai importantă poartă aeriană internațională a României.

Potrivit acelorași surse, terenul pe care se va ridica imobilul este dat de Primăria Capitalei.

În urmă cu șase ani, o hotărâre de guvern stabilea că Ministerul Afacerilor Externe va avea un sediu nou, pe un teren atribuit prin acest act normativ.

În nota de fundamentare se arăta că amenajarea unui nou sediu central al Ministerului Afacerilor Externe se impune ținând cont de condițiile de muncă existente, spațiile și dotările aferente în care își desfășoara activitatea diplomații, funcționarii și personalul tehnico-administrativ. Potrivit notei de fundamentare, condițiile de muncă „nu mai corespund cerințelor” și nu asigură „climatul necesar” realizării atribuțiilor privind activitatea diplomatică și reprezentarea intereselor României.

În 4 august 2012, fostul ministru de externe, Andrei Marga, declara: “S-a clarificat locul unde va începe construcția noii clădiri a ministerului și vă doresc sincer ca toți să participați peste puțin timp la inaugurarea clădirii (…) Terenul este aici, undeva, în Piața Presei Libere, trebuie să-l văd și eu. Ca să folosesc o metaforă, cine intră în București vede mai întâi Ministerul de Externe”.

 Andi Topală