7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 3:39
No menu items!

MAE: Solicitarea PE privind închisorile CIA a fost îndeplinită. Există o anchetă în derulare

spot_img
foto: mondonews.ro
foto: mondonews.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat notă de Rezoluţia adoptată la 10 octombrie 2013 de Parlamentul European (PE) pe tema presupusei folosiri a unor ţări europene de către CIA pentru transportul şi deţinerea ilegală de prizonieri.

Cu referire la conţinutul acestei Rezoluţii, MAE precizează că “autorităţile române nu deţin nici un fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism. De asemenea, nu au putut fi produse dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi”.

Faţă de apelul adresat autorităţilor române în Rezoluţia respectivă de “a deschide rapid o anchetă independentă, imparţială, cuprinzătoare şi eficientă”, MAE precizează că aceste măsuri au fost deja luate, solicitarea respectivă fiind deja îndeplinită.

“În acest sens, o Comisie de anchetă special dedicată verificării alegaţiilor invocate de Rezoluţie a fost instituită de Senatul României în decembrie 2005. Concluziile raportului pe care Comisia de anchetă l-a adoptat în 2008 arată clar că nu au existat baze secrete americane în România”, precizează comunicatul MAE.

Totodată, MAE subliniază că o anchetă judiciară a fost deja declanşată şi este în derulare.

Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi a drepturilor omului.

„Ca membru al comunităţii de valori occidentale, România este profund ataşată statului de drept, instituţiilor democratice, promovării şi apărării drepturilor omului. În acest spirit a fost abordat dosarul acestor alegaţii de către autorităţile române responsabile”, mai precizează MAE.

Lucian Mera