3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 10:25
No menu items!

MAE salută restabilirea relaţiilor diplomatice SUA-Cuba

spot_img

Drapelul cubanez a fost ridicat luni la Departamentul de Stat al SUA, marcând restabilirea relațiilor diplomatice între Havana și Washington după decenii în șir de ostilitate între cele două țări

sua_cuba

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a salutat luni “decizia istorică” a Statelor Unite ale Americii şi Republicii Cuba de a restabili efectiv, începând de la 20 iulie, relaţiile diplomatice, întrerupte în urmă cu mai bine de 50 de ani, prin redeschiderea, la Washington şi Havana, a celor două ambasade.

Această hotărâre comună reprezintă un punct de referinţă esenţial pe calea normalizării depline a relaţiilor dintre cele două ţări. (…)MAE consideră că numai prin dialog şi prin abordarea deschisă a tuturor problemelor de interes de pe agenda bilaterală se va putea construi un climat de încredere şi de comunicare liberă, democratică şi eficientă între cele două părţi. România urmăreşte cu atenţie evoluţiile din Republica Cuba şi îşi manifestă deplinul interes şi disponibilitatea de a contribui, pe măsura posibilităţilor sale, la progresul societăţii cubaneze.

Ministerul Afacerilor Externe
comunicat de presă

Reprezentanții MAE mai precizează că, împreună cu Uniunea Europeană, România apreciază în mod deosebit intrarea relaţiilor dintre SUA şi Cuba într-o nouă etapă a negocierilor, care vizează ridicarea embargoului şi a restricţiilor privind libera circulaţie a cetăţenilor, mărfurilor şi informaţiilor între cele două ţări.

Drapelul cubanez a fost ridicat luni la Departamentul de Stat al SUA, marcând restabilirea relațiilor diplomatice între Havana și Washington după decenii în șir de ostilitate între cele două țări, relatează AFP.

Steagul Cubei, în culorile roșu, alb și albastru, s-a adăugat astfel drapelelor altor țări pe partea exterioară a clădirii, în capitala SUA.

Drapelul urmează să fie arborat, de asemenea, la misiunea diplomatică a Cubei din Washington, deschisă luni cu rang de ambasadă.

SUA și Cuba și-au redeschis oficial luni ambasadele la Havana și Washington, după 54 de ani de îngheț diplomatic, în cadrul procesului de apropiere istorică inițiat la sfârșitul anului trecut de președinții Barack Obama și Raul Castro.

R.D.