29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 21:57
No menu items!

MAE rus: Retorica antirusească a Bucureștiului dăunează relațiilor bilaterale

spot_img

Lukașevici, referitor la interdicția de survol al spațiului aerian al României: „Este greu să te aștepți ca relațiile bilaterale să continue să se dezvolte într-un mod constructiv”

Aleksandr Lukașevici

 

Incidentul referitor la interdicția de survol al spațiului aerian al României pentru avionul care îl avea la bord pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu este de natură să contribuie la dezvoltarea bunelor relații între cele două țări, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, citat de Ria Novosti.

„Cred că, în astfel de circumstanțe, este greu să te aștepți ca relațiile bilaterale să continue să se dezvolte într-un mod constructiv în același spirit și în același ritm”, a afirmat joi, într-o conferință de presă, Aleksandr Lukașevici, citat de ITAR-TASS.

Potrivit reprezentantului MAE rus, conducerea României, inclusiv președintele, „își intensifică retorica antirusă, ca la comandă”. „Cele mai recente declarații publice jignitoare la adresa președintelui Rusiei sunt absolut scandaloase și inacceptabile”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

„Ne-am exprimat protestul nostru ferm față de România. Reprezentanți ai autorităților române au încercat să aducă unele explicații, dar le găsim absolut neconvingătoare”, a subliniat acesta, precizând că „astfel de incidente nu contribuie la construirea încrederii și nu dau niciun motiv de a spera în relații bune, normale și de bună vecinătate între țările noastre”. „Deci, întrebarea cine este interesat în dezvoltarea cooperării noastre bilaterale ar trebui să fie mai degrabă adresată conducerii României și nu a Rusiei”, a completat diplomatul menționat, potrivit Ria Novosti.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris sâmbătă, 10 mai, pe contul său de Twitter că, la solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul său. „La solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160”, a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care se afla în provincia separatistă Transnistria, într-o vizită necoordonată cu autoritățile Republicii Moldova.

C.A.