-0.5 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022 - 14:13
No menu items!

MAE ia notă cu îngrijorare de votul exprimat în așa-zisul “Soviet Suprem” de la Tiraspol

spot_img

mae

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ia notă cu îngrijorare de votul exprimat miercuri în aşa-zisul “Soviet Suprem” de la Tiraspol, în favoarea realizării de demersuri pentru recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene şi intrarea acesteia în componenţa Federaţiei Ruse, potrivit unui comunicat al MAE.

Conform sursei citate, MAE susţine poziţia exprimată de Guvernul Republicii Moldova conform căreia această decizie este “o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cât şi o acţiune unilaterală şi contraproductivă”.

Astfel de iniţiative vin în contradicţie cu principiul fundamental al reglementării pe cale politică a problemei transnistrene, la care au subscris toţi participanţii în formatul de negociere 5+2 circumscris acestui dosar. Cu atât mai mult acum, în contextul evoluţiilor din Ucraina, este nevoie, din partea tuturor părţilor, de o abordare constructivă şi de reţinere de la orice acţiuni unilaterale care ar viza impunerea de soluţii cu ocolirea cadrului de negociere. Ministerul Afacerilor Externe salută apelul făcut de Guvernul Republicii Moldova la continuarea dialogului politic, fără precondiţii.

Ministerul Afacerilor Externe

comunicat

Potrivit MAE, ministrul de externe, Titus Corlățean, a avut o convorbire telefonică, pe acest subiect, în cursul zilei de miercuri, cu omologul moldovean, Natalia Gherman, în vederea coordonării demersurilor și ,de asemenea, cu Didier Burkhalter, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, stat care asigură în 2014 preşedinţia în exerciţiu a OSCE. Corlăţean a evidenţiat “situaţia preocupantă” creată în urma deciziei “Sovietului Suprem” de la Tiraspol şi a solicitat implicarea rapidă a preşedinţiei în exerciţiu a OSCE.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că toţi actorii internaţionali participanţi la formatul 5+2, inclusiv Rusia, se vor delimita de demersul intenţionat de administraţia de la Tiraspol şi îşi vor reafirma, public şi fără echivoc, susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, se mai arată în comunicat.

MAE reaminteşte că “România se pronunță pentru continuarea negocierilor în formatul 5+2 în vederea ajungerii la o soluţie politică viabilă în problema transnistreană”. De asemenea, “România îşi reafirmă susţinerea fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute şi îşi va coordona, în acest sens, acţiunile cu partenerii europeni şi euro-atlantici”, informează MAE.

Formatul „5+2” reuneşte la masa negocierilor reprezentanţii Federaţiei Ruse, Ucrainei, OSCE, Republicii Moldova şi administraţiei de la Tiraspol, precum şi ai UE şi SUA. De la reluarea negocierilor, în toamna anului 2011, au avut loc 12 runde, cea mai recentă la Viena, în perioada 27-28 martie 201.

D.M.