28.3 C
București
duminică, 14 august 2022 - 16:38
No menu items!

MAE despre posibilitatea unor sancțiuni UE asupra Ucrainei: ”România nu va bloca consensul” UPDATE

spot_img

mae

  • UPDATE

Poziție oficială MAE: ”Mandatul ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, pentru participarea sa la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe de mâine, 20 februarie 2014, prevede discutarea posibilităţii adoptării de sancţiuni împotriva celor responsabili de represiune şi de încălcarea drepturilor omului în cursul manifestărilor violente de la Kiev din data de 18 februarie, soldate cu numeroase victime”.

Traducerea acestui limbaj diplomatic înseamnă că România sprijină impunerea de sancțiuni.

 

”România nu va bloca consensul” la Consiliul miniștrilor de Externe din statele UE, care va dezbate joi la Bruxelles problema Ucrainei, a declarat, pentru Sursa Zilei, Brândușa Predescu, purtător de cuvânt al MAE.

La Consiliul de joi se așteaptă propuneri pentru aplicarea de sancțiuni asupra Ucrainei, în condițiile escaladării violențelor în capitala Kiev.

Reuniunea miniștrilor, convocată de Catherine Ashton, reprezentantul pentru Politică Externă al UE, va începe în jurul orei 15, ora României.

Brândușa Predescu a evitat să dea un răspuns concret sau să precizeze dacă România va avea o poziție proactivă la aceste discuții.

Într-o poziție oficială de miercuri, MAE afirmă că ministrul Titus Corlățean va condamna ferm violenţele și va sublinia ”importanţa încurajării de către UE a dialogului politic intern, singura modalitate care poate permite convenirea unei soluţii durabile a actualei crize din Ucraina”.

Miercuri, Franța și Polonia au cerut imperativ impunerea de sancțiuni asupra Ucrainei. Președinții Francois Hollande și Donald Tusk s-au referit la ”sancțiuni rapide și țintite” asupra celor responsabili de violențe.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MAE de la Budapesta a declarat pentru Reuters că Ungaria sprjină propunerile de sancțiuni asupra Ucrainei, în cazul în care Kievul nu rezolvă criza.

 Vlad Bârleanu