MAE decide soarta lui George Maior la sfârșitul lunii octombrie

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că la acest moment, se face o evaluare a activităţii ambasadorului României la Washington, George Maior, iar, în cel mult trei săptămâni, va fi făcută o propunere preşedintelui Klaus Iohannis, care poate lua decizia privind o eventuală rechemare de la post a lui Maior, scrie News.ro.

Meleşcanu a declarat, vineri, la Parlament, că procedura de rechemare de la post a unui ambasador are loc la nivelul preşedintelui, iar în cazul lui George Maior MAE analizează „care au fost problemele apărute”.

Meleşcanu a spus că a avut o „discuţie privată” cu Maior, vrând că îi prezinte toate aspectele şi să asculte şi argumentele sale. „E o discuţie privată. Sunt mai multe chestiuni, nu e vorba despre multumirea mea ca persoană. Ambasadorul într-o ţară importantă, cum sunt SUA, relaţionaează cu foarte mulţi membri parlamentari şi am vrut să ştiu şi care sunt opiniile lor, cum s-au desfăşurat activităţile când au fost în America”, a declarat ministrul de externe.

Întrebat dacă va cere rechemarea de la post a ambasadorului George Maior, Meleșcanu a spus că nu poate da un răspuns, „cât timp este în curs o cercetare disciplinară”. 

De asemenea, întrebat despre opinia autorităţilor americane legat de activitatea lui Maior, ministrul de Externe a afirmat că opiniile autorităţilor americane sunt diferite. „Autorităţile americane sunt mai multe, sunt diferite, fiecare are opinia lui. Există şi aprecieri pozitive, pe segmentele de apărare şi securitate. Există tot felul de aprecieri, dar eu dau partea bună a paharului. Există o evaluare şi se vor face propuneri din punctul nostru de vedere către preşedinte. Cred că e vorba despre două-trei săptămâni, nu e vorba despre ceva foarte lung”, a declarat ministrul Meleşcanu.

În 12 septembrie, ambasadorul României la Washington, George Maior, a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului, unde a spus că el şi-a făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, iar parteneriatul dintre SUA şi România este la cel mai înalt nivel calitativ. Maior a afirmat că, dacă există un interes politic pentru a fi rechemat din postul de ambasador, acesta trebuie explicat, dar ar fi o greşeală politică.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU