13 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 14:25

MAE cheamă la consultări ambasadorii. Propunere de lege cu vot anticipat prelungit

spot_img

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a dat explicații despre concluziile la care s-a ajuns în urma analizei privind votul din diaspora, la alegerile din 26 mai. MAE se ocupă doar cu sprijinul logistic, de de pregătirea şi organizarea alegerilor din diaspora ocupându-se Biroul Electoral Central, a spus Meleșcanu.

Potrivit ministrului, încă din data de 8 februarie, MAE a transmis o circulară la toate misiunile diplomatice, prin care a cerut propuneri privind centrele de votare existente în străinătate şi dacă este cazul să fie suplimentat numărul acestora. Au existat probleme cu votul la câteva dintre secțiile de votare, a admis ministrul, dar la peste alte 400 de secții, votul s-a desfășurat normal. Principala cauză pentru care oamenii care au stat ore întregi la coadă fără a reuși să voteze la cele câteva secții a fost aceea că pe 26 mai au fost două scrutine în loc de unul, ceea ce a îngreunat procedura şi a condus la triplarea timpului alocat votului. La acel moment, către Biroul Electoral Central a fost înaintată cererea de a fi prelungit programul de votare din diaspora, însă instituţia refuzat.

Ministrul de Externe a mai declarat că a transmis premierului raportul organizării alegerilor în diaspora şi a stabilit discuţii cu reprezentanţii ambasadelor din ţările unde au fost probleme cu votul. Totodată, va fi prezentat şi un draft de lege privind votul anticipat prelungit.

Emanuel Stan