-1.9 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 14:15
No menu items!

MAE: Bucureştiul este interesat de creşterea prezenţei SUA şi a NATO în România

spot_img

Sorin Laurențiu Moise, înlocuitorul lui Robert Cazanciuc la Externe

Partea română a reiterat, în cadrul unei reuniuni a Task Force-ului România-SUA, interesul Bucureştiului în asigurarea unui climat de securitate la frontierele Alianţei, inclusiv prin creşterea prezenţei SUA şi a NATO pe teritoriul său, potrivit unui comunicat MAE.

Reuniunea de lucru pe teme politico-militare şi de securitate a Task Force-ului România-SUA pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite a avut loc, marţi, la sediul MAE.

Potrivit MAE, reuniunea a fost coprezidată de secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare în Ministerul Apărării Naţionale Valeriu Nicuţ şi adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA, Hoyt Yee. La sesiune au mai participat Duane Butcher, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA, alţi oficiali din MAE, MApN şi ai misiunii diplomatice americane la Bucureşti.

Conform sursei citate, agenda reuniunii a inclus un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Ucraina, viitorul procesului de extindere a Alianţei şi aspecte punctuale ale cooperării bilaterale: calendarul exerciţiilor militare prevăzute sub egida Parteneriatului Strategic, stadiul implementării Acordului SUA – România în domeniul apărării antirachetă, precum şi cooperarea bilaterală în cadrul Bazei de la Mihail Kogălniceanu. Cu acest prilej, partea română a exprimat “aprecieri pentru substanţa dialogului şi cooperării cu partea americană şi a reiterat interesul României în asigurarea unui climat de securitate la frontierele Alianţei, inclusiv prin creşterea prezenţei SUA şi a NATO în România”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

În marja reuniunii, reprezentanţii MAE şi ai Departamentului de Stat au discutat aspecte privind perspectivele amplificării dialogului politic bilateral, includerea, “cât mai rapidă”, a României în Programul Visa Waiver. În cadrul discuţiilor, partea română a reiterat “ataşamentul profund” al României faţă de Parteneriatul Strategic cu SUA.

După adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, la 13 septembrie 2011, a fost decisă constituirea unui Task Force pentru implementarea acestei declaraţii. Prima reuniune a Task Force-ului a avut loc la 31 octombrie 2012, iar a doua la 14 noiembrie 2013.

Misiunea principală a Task Force-ului o reprezintă stabilirea măsurilor necesare pentru extinderea şi aprofundarea cooperării bilaterale în cadrul tuturor cele zece domenii explicit menţionate în textul Declaraţiei Comune.

 

D.M.