13 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 11:41

MAE a lansat o aplicație pentru smartphone-uri

spot_img

Aplicația lansată, miercuri, de MAE va oferi asistență românilor care călătoresc în străinătate

Ministerul Apărării din Coreea de Sud neutralizează smartphone-urile angajaţilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat, miercuri, la Aeroportul “Henri Coandă”, o aplicație pentru telefoanele mobile de tip smartphone, care va oferi asistență românilor care călătoresc în străinătate. Astfel, prin intermediul aplicației, aceștia pot primi informații despre țara de destinație, cum ar fi condițiile de călătorie, cele de intrare, regimul de ședere, elemente legate de viză, punctele de contact ale misiunilor diplomatice, ale oficiilor consulare românești, cu numere de telefon.

La eveniment au participat ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, dar și reprezentanții României la concursul Eurovision de anul acesta, Paula Seling și Ovi.

Corlățean a apreciat că lansarea de către MAE a acestui tip de servicii reprezintă un moment important și “extrem de util” pentru cetățenii români care călătoresc în afara țării și “care trebuie să fie informați în legătura cu ceea au de făcut, cu ceea ce trebuie să evite, ce sprijin pot primi din partea reprezentanțelor noastre diplomatice“.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost lansat, în Aeroportul “Henri Coandă”, și un infochioșc ce furnizează același tip de informații ca și aplicația.

Vorbim de o campanie de informare utilizând noile tehnologii de comunicare. Este primul infochioșc pe care astăzi îl lansăm aici, la Aeroportul “Henri Coandă” dintr-o serie de opt astfel de aparate care vor fi amplasate anul acesta în București, la Gara de Nord și în stațiile principale de metrou, acolo unde știm că sunt foarte mulți cetățeni care merg fie spre aeroport, fie spre Gara de Nord înainte de deplasări, de asemenea în mall-uri. Aplicația pentru infochioșc a fost realizată de Departamentul pentru Tehnologia Informațiilor din MAE, achiziționarea infochioșcurilor s-a făcut din bugetul MAE. Este vorba de achiziție publică respectând toate regulile, vorbim de 22.500 lei pe infochioșc. Aplicația pentru telefoanele tip smartphone a fost realizată de o firmă de specialitate, achiziția de servicii, la fel, tot din bugetul MAE, cam 10.000 de euro pe această aplicație.

Titus Corlățean

ministrul afacerilor externe

Șeful diplomației române a mai spus că, dată fiind apropierea alegerilor europarlamentare, la infochioșcuri pot fi accesate și informații legate de acest scrutin — cu ce acte se poate vota, lista secțiilor de votare din străinătate, cine poate vota și alte informații utile pentru românii care votează în străinătate.

Aplicația lansată de MAE, denumită “Călătorește în siguranță“, permite cetățenilor să fie informați despre țara de destinația cu recomandări, alerte și condiții de călătorie, datele de contact ale misiunilor diplomatice românești și, de asemenea, ei pot fi alertați în cazul în care apar situații speciale în țara în care se află și pot afla rapid care sunt procedurile în cazul unor incidente.

 D.M.