3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:58
No menu items!

MADR: Criza provocată de embargoul impus de Rusia ar putea dura 6 luni

spot_img

Producătorii de porci și de pui sunt afectați indirect, prin prețuri de dumping de pe alte piețe din UE

carne-pui-500x375

Criza provocată de embargoul impus de Rusia ar putea dura 6 luni, potrivit estimărilor realizate de crescătorii de suine și păsări, a declarat, miercuri, Peter Tamaș Nagy, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Chiar ieri am avut o întrevedere cu producătorii din domeniul suinelor și Asociația Crescătorilor de Păsări la aceeași masă. România nu are contacte directe comerciale cu Rusia, dar embargoul lovește indirect prin importuri la preț de dumping, adică sub prețul de producție al fermei, din Polonia sau Lituania, al unor produse de carne sau produse de ouă. Prețul cărnii de porc, în ultima perioadă, a scăzut și există o problemă. Această problemă, în urma statisticilor și evaluărilor făcute chiar de ei, s-ar stabiliza la 6 luni. Deci această perioadă de criză, din estimări, ar dura 6 luni. Noi facem toate analizele, am luat toate datele statistice de la Agenția Vămilor, de peste tot ca să putem monitoriza, deci suntem sub monitorizare”, a spus Nagy, citat de Agerpres.

Acesta a afirmat că deja au fost luate o serie de măsuri iar următoarea întâlnire va avea loc săptămâna viitoare. MADR încearcă să găsească soluții pentru a le înlesni producătorilor accesul la credite bancare pentru achiziții de furaje și pentru a amâna plata TVA.

În vara acestui an, Federația Rusă a impus un embargo asupra importurilor de produse alimentare din UE și SUA, ca răspuns la măsurile impuse asupra Moscovei de oprire a livrărilor de tehnologie și de limitare a accesului la piețele de capital.