8.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 17:46
No menu items!

MADR anunță proceduri mai lejere la fondurile europene pentru pescuit

spot_img

pescuit

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri că va putea acorda avansuri beneficiarilor de fonduri europene pentru Programul Operațional de Pescuit (POP), pentru ca aceștia să deruleze mai ușor investițiile preconizate.

Pe 15 aprilie 2014, Parlamentul României a adoptat modificarea Ordonanței de Urgență 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile, ceea ce va permite acordarea de avansuri din finanțarea nerambursabilă, atât la începutul implementării, cât și pe parcursul acesteia.

George Octavian Turtoi, secretar de stat în MADR, a afirmat că beneficiarii vor fi astfel sprijiniți pentru a derula și finaliza proiectele contractate.

”Acest instrument financiar reprezintă o primă măsură pe care am luat-o pentru a accelera absorbția Programului Operațional de Pescuit și sunt determinat în a continua îmbunătățirea și eficientizarea acestor finanțări importante pentru sectorul piscicol din România”, a declarat Turtoi.

Beneficiarii privați ai POP care nu au început investiția vor putea solicita un avans de până la 40% din valoarea finanțării nerambursabile, iar cei publici de până la 50%.

În cazul în care investițiile sunt demarate, Autoritatea de Management a POP poate plăti valoarea totală eligibilă nerambursabilă a tranșei de plată, pe baza facturilor prezentate, urmând ca beneficiarii să justifice ulterior virarea sumelor către terți prin ordin de plată.

Pentru a primi aceste sume de bani, un beneficiar trebuie să prezinte o scrisoare de garanție care să acopere 110% din valoarea avansului. Aceasta poate fi emisă de o bancă comercială sau de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.

În perioada 2007-2013, România a beneficiat de 307,6 milioane de euro pentru Programul Operațional pentru Pescuit, bani care vor putea fi cheltuiți până la finalul anului 2015. Cea mai recentă statistică publică pentru POP este din iulie 2013, când se înregistra un grad de absorbție de 24,6%.

V.B.